Sunday, April 11, 2010

проф. Иван Денев за Виница и Катин

\

тази снимка направих днес сутринта след литургията за Томина неделя в нашата енорийска църква "Света Троица"


Това е проф. Иван Денев - дългогодишен преподавател от Богословския факултет на СУ.

Отскоро той има сайт, на който започва да публикува изследванията си, а те наистина са многобройни. Линк към сайта му има: в момента е първи в подборката ми "Вяра и разум".

Една от неговите студии, която можете да намерите там, е за масовите разстрели във Виница и в Катин, и за ролята на някои български православни свещеници и архиереи на БПЦ, които са участвали в комисиите за разследването и протоколирането на ескспертизите от ексхумациите.
Изобщо не знаех всъщност името Виница откъде идва, а една от най-близките преки улици в "Гео Милев", до които живеем, се казва така.

Виница е също място на масови разстрели и масови гробове.
Тези трима представители на БПЦ са участвали в комисиите при отварянето на масовите гробове във Виница, където през 1938 г. са избити 1200 украинци, по съвсем същия начин, по който са били разстреляни и поляците в Катин...

Архимандрит Йосиф Диков, архимандрит Стефан Николов и архимандрит Николай Гаврилов Кожухаров след това са попаднали под правоправенето и правораздаването на Народния съд.

***





А вдясно от проф. Денев е г-жа Йорданка Гюрова, дългогодишна учителка;
тя е потомка на свещенически род от Самоков;
започнала е да следва и успешно се е дипломирала като магистър по богословие, веднага щом в Богословски факултет започнаха да приемат за студентки и жени.
През последните години г-жа Гюрова води неделното училище.

1 comment:

Yanina said...

Аз живея в кв. Виница, Варна и съвсем наскоро разбрах за случая Катин-Виница. От там разбрах от къде идва името на кв. Виница, който е крсътен така през 1944г, само 1 година след ексхумацията във Виница, Украйна. Макар че фактите говорят за връзка между украинската Виница и варненската, все пак не съм сигурна дали кварталът ни е кръстен на такова призрачно място. Чака тръпки ме побиват как властите са решили да кръстят един прекрасен варненски квартал на името на един от най-големите геноциди в историята на 20 век.