Wednesday, July 15, 2009

към коментара на Сандо

Тази сутрин Сандо е добавил голям и интересен коментар към моите отговори на питането на Бойко Пенчев от миналата сряда.

Първо отговорих накратко, после се разпалих и написах по-дългичко, но то стана толкова дълго, че не се побра в мястото за един коментар и затова го слагам тук:

И така, Сандо, чия рожба е милиционерската партия?

Според мен г.е.р.б. и лансирането на ББ е проект на полит-технолозите на Първанов.
Разбира се, този проект беше легитимиран от властогонците от наричащите себе си "десни партии": ау, aма това e ЕНП, aма това e бъдеща дясна коалиция, aма това е бъдещо дясноцентристко управление...

Тази работа с легитимацията от чужбина всички я знаем как става. Намираш там някой да те потупа по рамото, че си десен, казваш му в добавка и с възторжен поглед, че той е най-добрият десен политик в Европа, а после той реципрочно те обявява за най-перспективния десен в съответната страна.

Взаимни сметки, реципрочни ласкателства и преливане на символен капиталец.

Така някои хора преуспяват и в академичните, и в артистичните среди у нас.
При комплексиран народ като нашия номерът с легитимацията от чужбина винаги върви.

***
Партията на милицията - дясна партия? Глупости.

Всички виждаме, че герб се състои от милиционери, от хора, членували в БКП и от хора, които крият в тайна години от живота си.

Само че, Сандо, през последните две години, откакто съществува герб като политическа партия, а преди това беше гражданско сдружение, регистрирано по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, цялата кохорта на сините полит-технолози казваше, че герб е дясна партия, че партиите-членки у нас, които са в ЕНП, са десни и прочие алабализми и портокализми.

Празни думи без съдържание.

***

През последните години някогашното ендесеве се разпадна на три и през тези години не съм чула някой от "Новото време" или особено от НДСВ да говори за ББ нещо хубаво.

Напротив. Всички или почти всички казваха, че неговият таван е бил постът главен секретар на МВР и че съвсем закономерно в тройната коалиция той не е бил сложен за министър, защото дори и за министър не става.
Да не говорим за министър-председател.
За онези, които се отделиха от ендесевето и направиха Българска нова демокрация, не знам какво са говорили за ББ, защото те имаха сравнително малко медийни изяви.
***


***
Ох, разписах се.
Добре, още само едно концептуално нещо, което е много важно според мен.

Ти, Сандо, си написал нещо, което и на мен ми прави шокиращо впечатление.

Какво означават понятията и думите, фразите и етикетите?

Ето например, понятието "гражданско общество".

Както знаем понятието гражданско общество
възниква във Франция по време на Великата френска б.р. и след това се утвърждава като понятийна легитимация на якобинския терор.
***
Обаче у нас, как се транспонира то през последните години?
Съжалявам, за това писах и на блога на Иван Бедров преди два дни.
Ще се повторя. Ако някой ме е чел и там, да ме прощава за повторението.

***

Когато се появи ендесевето, всички ревнаха, че това унищожава гражданското общество.
На пръв поглед и привидно това можеше да се привиди някому така, но на втори поглед - не.

Според корифеите на синята полит-технология в ендесевето са влезли хора от кол и въже, набързо сметени отвсякъде за два месеца.

Само че в ендесевето влязоха десетки юристи и юпитата, които обществото отлично познаваше от двете сбирки на "Българският Великден".

Те може да са били мразени от едни и харесвани от други, но все пак парламентарната група на ендесевето се състоеше от приблизително 120 души, около 80 от които бяха познати на обществото. Там имаше и журналисти, и артисти.
Разбира се, имаше и куриози.

По-важното от това обаче беше, че всички те встъпиха в НС с по няколко папки с по няколко законопроекта.

Тези законопроекти може и да са били лоши, може и да са били добри, но все пак цялото общество научи още по Великден 2000 г., че те говорят за РАЗБОЙНИЧЕСКО-мениджърските дружества (РМД) и че ще внесат в деловодството на НС още в първия ден като народни представители законопроект за приватизацията, в който ще е регламентирано по друг начин. И за десетки други неща. Те бяха познати и като лица, но и като застъпници на едни или други каузи, наистина важни за обществото.
***
А сега какво стана?

В НС влязоха 115 души, които са абсолютно непознати на обществото.

И нещо повече, което е и още по-лошо.
Днес сутринта, по биТиВи гледах интервю с госпожата, която е шеф на Парламента от вчера.

Когато я попитаха все пак кои законопроекти ще бъдат обсъдени първи в пленарна зала, тя отговори, че ще разгледат законопроектите,които са останали от предишното НС...

Да обобщя:

Когато в НС влиза една дисциплинирана рота от над 100 редници, нито един от които не е показал на обществото, че може да прояви законодателна инициатива в защита на каквато и да било кауза, мощните медийни сирени обявяват възкресението на гражданското общество.

И обратно,
когато в НС влязоха 80 души с по 4-5 папки със законопроекти, почти всички медии включиха сирените, с които се обявява смъртта на гражданското общество.

Това е, Сандо.
Понеже съм преподавател по философия и съм вече не в първа младост не мога да си позволя да се плъзгам по изглеждането на нещата и по тяхната привидност.
За мен гражданското общество и общественият интерес бяха в много по-голяма безопасност през 2001 г., отколкото сега.

Сега в НС влезе една мощна милиционерска рота от народни представители, които ще слушкат и ще гласуват, както им наредят.

И на всичко отгоре госпожата-шеф на НС от вчера
пред милионите зрители на биТиВи-то днес сутринта си призна, че те нямали били никакви подготвени законопроекти засега. Защо, нали от две години всички социолози им предричаха успех и в кърпа вързано първо място?


Еми, точно затова през 2001 г. изпитвах една смесица от радостна надежда и силен скептицизъм, но все пак не гласувах за ендесевето.
Тогава прогнозата ми беше 50:50 за успех и провал.
Сега прогнозата ми е 85:15 за провал към успех.

Ендесевето си изкара мандата, защото по същество избраните народни представители през 2001 г. влязоха в Парламента подготвени.
България си остана парламентарна република.НАТО, ЕС, всичко стана даже по-добре отколкото се надявах. Вярно, те поеха щафетата, ама и те самите свършиха страшно много работа.

А ББ с воя на медийните сирени и на перфидно-коварните полит-инжинери на президента от две години бива лансиран като десен.

Когато един авторитарен бивш милиционер вкарва в НС една казармена рота от хора, принизени до биороботчета, които само ще гласуват каквото им се заповяда,
с дисциплина и ред, това се обявява за тържество на гражданското общество, за възстановяване на дясното и лявото, и прочие...

Ако смазването на Парламента е тържество на гражданското общество, аз поне лично за себе си никога няма да приема това якобинско осмисляне на понятието "гражданско общество".
***

И последно, за Милен Велчев и прочие ненавиждани царски юпита, не си прав, Сандо.
Повечето от тях са по-млади от мен и достатъчно изчерпателно са посочили в биографиите си, че са учили тук, завършили са всички те през 1990 г. и са заминали за чужбина като стипендианти на "Отворено общество" или на "Фулбрайт" и т.н. За всички тях съм чела биографиите им, защото една публична личност трябва да може да се представи пред обществото преди всичко със собствената си биография.
За Милен Велчев даже и гласувах на изборите за кмет през 2005 г., но тогава за съжаление, спечели мутрата.

Хайде, да не те питам ти знаеш ли какво са работили бащите на най-лансираните сини полит-технолози от последните 20 години или кои от тях преподаваха научен комунизъм или политическа икономия на капитализма и социализма?

Да не принизяваме разговора до личностите.
***
Имам и още за писане, но за днес стига.
Поздрави и от мен.

6 comments:

Rosen Hinkov said...

Хубава дискусия се получава, интересна. Проследих я от самото начало или почти, без статията на Бойко Пенчев.
Очаквам отговора на Сандо:)

Димка Гичева-Гочева said...

Скъпи Росене,
Статията на Бойко Пенчев е в "Дневник" от миналата сряда,8 юли.
Виж там на линка Колумнисти и тя е първата от него.
Доколкото разбрах от него, през летните месеци колумнистите няма да пишат колонки.
***
Ох, а пък ти си разказал за разни чудни езера в Италия на блога ти. Много хубаво си се изразил.
Талант на художник, който изобразява и в слово. Имаш го.
Блазе ти, че си там.
Била съм само в Южната част на Италия и в Сицилия за няколко дни с Николай.
Имам и пътепис за това пътешествие.

***
Но ти като си написал, че се напиваш и понякога не ти е ясно изобщо къде се намираш - няма нищо чудно.
В края на работния цикъл и в началото на почивката всички сме като парцали - все едно дали сме все още вкъщи или вече някъде на път.

Rosen Hinkov said...

Скъпа Димке:)
Прочетох я статията, колумната де :) и коментарите разбира се. Всъщност въпроса наистина е интересен и най-вече за това, кой е всъщност този или тези, които стоят зад ББ. Един уважаван от мен форумец на „дневник„ и „капитал„ с ник хан Крум, знаеш го сигурно, казва нещо, което според мен е напълно вярно и го резюмира кратко и ясно „ДС просто си го премести от единия крачол в другия„
И според мен тази Демонстративна неприязън на ББ към ДПС и комунистите е част от играта за отвличане на вниманието. Както е и част от играта на ДС, идването на царя и чиято креатура е ББ, за което наистина съм съглсен със Сандо. Но честно казано, все още не ми се участва в този дебат, може би по нататък.
А относно напиванията, те не са чак перманентно ежедневие каквото изглежда, все пак си позволявам и малко авторска фантазия:)
А и вече не съм на езерата, макар че бях напълно наясно, че съм точно там, когато бях там:)) Сега отново съм в Лондон. Трябва да се работи, голямата ми ваканция ще е септември чак:)

САНДО said...

Здравейте,
Съжалявам, че разпалих толкова политически страсти, защото целта ми беше преди всичко да направя обективна връзка между различните правителства "дясно-център", навъдили се в България като гъби след дъжд, и техния ляв първообраз в организационен план - онеправданата нео-жанвиденова БСП.

Дебат в случая не може да се получи поради наличието на прекалено много емоции - аз си имам лични причини да критикувам Симеон и производните му "политически таланти" (ББ едно време беше кандидат в листата на НДСВ...), а Димка пък определено изпитва романтични симпатии към монарсите в изгнание и тяхната свита.

Истината е, че и двата политически субекта са като скачени съдове в общата раздрънкана кофа на червената номенклатура и се отнасят съвсем лоялно един към друг в предаването на премиерската щафета. Логически въпрос - ако Симеон беше истински десноцентрист, щеше ли да направи правителство с комунистите и да участва в подобна псевдосоциалистичка месомелачка?

Друг въпрос - при положение, че министерските постове в правителството на Серго са разпределени по схемата 3-5-8, колко процента е вината на НДСВ за надробената попара и краха на Тройната коалиция?

Признавам, че споделям напълно позицията на Димка спрямо ББ и ГЕРБ, обаче не разбирам как е възможно феноменът ГЕРБ да бъде разглеждан извън общия политически контекст.

Другото ми несъгласие е във връзка с мнението на Димка, че не бива да се принизява разговора до личностите, защото всички ние сме личности, а гражданското бщество е съставено от мислещи хора, а не от "леви", "десни" и прочие хомогенни смеси от бездушни гласоподаватели и безлични политици. И аз съм завършил в чужбина и знам много добре кой, как, с какви средства и къде може да учи и завърши. След това нека си пишат каквото си искат в автобиографиите.

В заключение ще кажа, че изпитвам симпатии към определени политически партии в България (както впрочем и в чужбина, защото двойната ми националност ме задължава да се ангажирам граждански в две страни), но като цяло мразя партизанщината и по никакъв начин не бих нарушил гражданския си принцип за свобода и демокрация в името на безрезервна поддръжка на една политическа шайка/секта, която очевидно не се стреми към властта, за да управлява професионално.

P.S. Мнението ми се припокрива с това на Hinkoff - системата от 2001 до ден-днешен е една и съща.

skitnik said...

От вчера си чета ...Интересно. Много интересно.

skitnik said...

Хм..Успях да се логна.
Определено съм провокиран от зашеметяващия анализ на случилото се на 05.07, направен от Димка. Таман бях седнал да пиша за ур-фашизмът на Еко и паралелите с българския феномен ББ и...разочарование. Димка го направила. Първият по нреме е пръв по право, са казали старите римляни. Убаво. Няма да пиша за Еко и ББ. Ще пускам линкове към блога на Димка.
Няколко думи към Сандо. Очевидно Сандо не е следил внимателно появите и проявите на Симеон Сакскобургготски, та е пропуснал да забележи, че през деветдесетте години изгнанникът се самоопределяше като социалдемократ. От социалдемократ до съвременен либерал са необходими малко стъпки, а си мисля, че след Блеър и Шрьодер никакви, та поведението на бившия монарх въобще не е политически непоследователно.
Едно изречение на Сандо ме изуми. "Двойната ми националност" вика Сандо...Не двойното гражданство, а националност...Странно. Много странно. Това едва ли е лапсус, а на тези географски ширини е възможно само в един случай....Да. Нацията в случая на Сандо наистина ще се окаже въобразена общност.