Sunday, June 10, 2018

седмицата в снимки

                                               снимка 1


снимка 2

 снимка 3

снимка 4

снимка 5

снимка 6


снимка 7



снимка 8, автор: д-р Яница Радева

снимка 9


снимка 10

Текст към снимките:

1. Понеделник, 4 юни, Ева Пацовска-Иванова, бакалавър по немска филология и магистър по антична литература и култура, поетеса и докторантка в катедрата по Германистика и скандинавистика във ФКНФ, гостува на Семинара за хуманитаристи и чете доклад за мита за Одисей в немскоезичната литература след Втората световна война. (Като на финала стигна до разказа за повторното морско приключение на Одисей в разказа на най-любимия ми немскоезичен автор - Лион Фойхтвангер.)  (сн. 1)

2. Вторник, 5 юни, четене насаме на полемичния памфлет на Бруно за безкрайните пространства - в безвремието на двора на Timeless. Превод на д-р Богдана Паскалева. С паралелен текст на италиански и пет индекса! (сн. 2)

3. Сряда, 6 юни, представяне на превода на осемте най-същностни Упанишади, снабден с академични коментари, въведение в древната индийска философия и нейната свещена литература, както и с предговор за пътуването през времето и пространството, индекси, библиография и с паралелен текст на санскрит! 
В голямата зала на Центъра за източни езици и култури към ФКНФ, с участието на едната преводачка доц. д-р Гергана Русева и със задочното участие на другата - проф. д-р Милена Братоева, която е и автор на въведението в източната философия и предговора, изясняващ превода. Водещ бе проф. Александър Федотов, а специален гост - нейно превъзходителство посланичката на Република Индия у нас. (снимки 3-6)

4. Четвъртък, 7 юни, представяне на превода на Херметическия корпус в КМНЦ при БАН. Без паралелен текст на старогръцки, но с коментарни бележки на преводача Николай Гочев в обем, надвишаващ на места превода, с увод, послеслов и библиография от него. (сн. 7 и 8)
С участието на египтолога доц. д-р Теодор Леков от НБУ, д-р Богдана Паскалева от ФСлФ (изследователка и преводачка на Николай Кузански, Леон Батиста Алберти, Джордано Бруно и Марсилио Фичино), д-р Владимир Маринов от НБУ (преводач на Порфирий, Михаил Псел, Захария от Газа и Аристотел).
Домакин на събитието: д-р Евгени Зашев - издател на бижуто Цар Иван-Александров Лаврентиев сборник от 1348 г.

5. Петък, 8 юни, представяне на лекциите по антична култура на Огнян Радев. С участието на отговорния редактор проф. д-р Орлин Тодоров от НБУ и научните редактори от катедрата по Класическа филология: доц. д-р Невена Панова, д-р Марта Ивайлова, д-р Димитър Илиев и магистър Димитър Драгнев. (сн. 9 и 10)

***

В сряда залата в ЦИЕК беше препълнена и имаше правостоящи. А тя побира 180 души.
В четвъртък залата в КМНЦ беше препълнена и имаше правостоящи. А тя побира 50 души.
В петък Аулата беше препълнена и имаше правостоящи. А тя побира 300 души.
***
Книгата на Джордано Бруно е не само страстен трактат срещу геоцентризма и геостатичността, но и настолно учебно помагало и незаменим справочник за
Ренесансовата космология и философия.
Упанишадите са прекрасно четиво и солиден академичен пътеводител за опознаване на
древноизточната философия и ведите.
Херметическият корпус е кратка енциклопедия за късната антична философия.
Книгата на Огнян Радев е атлас, картографиращ най-важните реалии
в античната гръцка и римска култура. Един истински книжен gps, без който всеки би се лутал много повече по пътя към знанията за античността.
Тиражът ѝ се изкупи почти изцяло още в петък вечерта и със събраните отново средства ще се финансира нейна допечатка.

Така завърши последната учебна седмица на академичната 2017/2018 г.
Извод: хуманитаристиката у нас цъфти и процъфтява в навечерието на 130-годишния юбилей от създаването на най-стария наш университет.




No comments: