Tuesday, October 8, 2019

дисертации, конференции, избори


Тази снимка вече не е актуална, уви.
Няколко от големите иглолистни дървета в двора на Ректората, на входа на крилото към Философския факултет изсъхнаха през последните години... това може да се разглежда и като жива метафора.

Но сега да се опитам да бъда по-оптимистично настроена.


Първо, за предстоящите защити на дисертации.


На 11 октомври, петък, ще се проведат публичните защити на дисертациите:

– на Никифор Стефанов Аврамов на тема Дельозовият Лайбниц в контекста на музиката; от 14 часа в Зала 2; 

– и на Димитриос Кукуларис, от 17 часа в ауд. 63, на тема The Philosophy of Measure and the Mean in Plato and Aristotle (Философия на мярата и средината при Платон и Аристотел). Колегата е бил докторант в Докторската програма по Философия на английски език и дисертацията е написана на английски, но авторефератът, рецензиите и становищата са на български, както и защитата ще се проведе на български с лицензиран преводач, защото такъв е законовият регламент на ЗРАСРБ от периода преди промяната му миналата година.

В обявата за предстоящата защита на неговата дисертация има (сигурно неволно допусната) грешка: посочена е ауд. 36, а научното жури определи като място на провеждане ауд. 63. 

*** На 14 октомври, понеделник, от 13 часа ще се проведе публичната защита на дисертацията на Аврора Андреева, докторантка също в програмата по Философия на английски език. Също в ауд. 63. Темата на нейната дисертация е The Nonverbal Communication as a Philosophical Problem. The Language of Dance(Невербалната комуникация като философски проблем. Езикът на танца).

Авторефератите, рецензиите и становищата за дисертациите са публикувани на сайта на факултетa аhttps://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/universitet_t/fakulteti/filosofski_fakultet/specialnosti/doktoranti/pridobivane_na_obrazovatelna_i_nauchna_stepen_doktor

***
Следващата седмица в Ректората ще се проведат две конференции, които за съжаление ще се конкурират. И двете ще се случат на едно и също място, в два последователни дни, на 16 и 17 октомври.
Едната ще е на тема Философия и оценяване, а другата е посветена на 130-та годишнина от рождението на Лудвиг Витгенщайн.

***

А на 18 ноември ще се проведе Отчетно-изборното събрание на Философския факултет.
Тримата кандидати за декан вече са огласили своите програми и през тази седмица ще ги обсъждат с преподавателите от катедрите и специалностите на факултета.
На страницата на ФФ са публикувани трите номинации с мотивировка от издигналите ги катедри, автобиографиите и управленските приоритети на кандидатите: проф. Соня Карабельова, проф. Оля Харизанова и доц. д-р Георги Вълчев: https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/universitet_t/fakulteti/filosofski_fakultet

Така трябва да бъде: Философският факултет е най-големият в университета по броя на студентите, докторантите, преподавателите и служителите в него. 
По-голям е от някои столични и извънстолични университети.
Всичко, което се случва в него, трябва да е публично представено и достъпно, видимо и открито пред обществото.
  


No comments: