Sunday, October 13, 2019

дисертация за Платон и Аристотел


В петък, 11 октомври, в 17 часа, в Зала 63 започна защитата на дисертацията на Димитриос Кукуларис 
Философия на мярата и средината при Платон и Аристотел.

Докторантът, от два дни вече доктор, е бил ръководен от проф. дфн Анета Карагеоргиева. Във ФФ вече повече от 20 години има магистърска програма по Философия с преподаване на английски, повече от 10 години има и докторска програма, а вече втора година има и бакалавърска програма по Философия с преподаване на английски. Има и постдокторска програма, която е насочена предимно към докторите, придобили степента тук. В нея в момента продължават изследванията си 14 доктори, като 13 от тях са чужди граждани.

Процедурата по защитата премина изцяло на български с лицензиран преводач, защото такъв е законът отпреди последната му радикална промяна, направена в края на април 2018 г., публикуван в "Държавен вестник" на 4 май 2018 г.

Авторефератът, рецензиите и становищата (по предишния законов ред се публикуват само на български, и по време на защитата се четат на български) за отличната дисертация са тук:





В научното жури бяхме: проф. Валентина Драмалиева от УНСС, доц. д-р Елена Петрова и доц. д-р Силвия Серафимова от Института за изучаване на обществата и знанията - ИИОЗ, научният ръководител проф. Карагеоргиева и аз.









След защитата: току-що защитилият доктор Кукуларис; проф. Карагеоргиева, научен ръководител и на магистърската му теза за политическата философия на Платон и Аристотел, и на дисертацията; лицензираната преводачка; г-жа Таня Витанова – секретар на научното жури (и ангелът-пазител, както те я наричат, на чуждестранните докторанти, понеже тя помага на всички тях да преминават през бюрократични Сцили и Харибди, формулирани на нашия език); съпругата на колегата г-жа Маргарита Софиану.

Честитя на колегата Кукуларис и му пожелавам здраве, нови вдъхновени текстове за Платон и Аристотел, удовлетворение от работата и лично щастие! 

No comments: