Saturday, October 5, 2019

празник на астрономията































Ако трябва на малко дете да му се обясни кое от небесните светила в нашата Слънчева система колко е голямо, ето как го направиха днес колегите от катедрата по Астрономия във Физическия факултет. Меркурий/Хермес е като една малинка. Венера/Афродита е като малка слива. Земята/Гея е като едно малко чери-доматче. Марс/Арес е като едно зрънце грозде от сорта каберне. Юпитер/Зевс е като една голяма диня. Сатурн/Кронос е като голяма тиква. Уран, той си е Уран, е колкото кокосов орех. Нептун/Посейдон е колкото ябълка.
Пиша имената на планетите и на гръцки, защото когато астрономията, наричана по онова древно време астрология, знание за звездите, е достигнала до Европа и е преизмислена от гръцките философи, математици и астрономи, те са се наричали така. А модерните гърци и до ден-днешен пак така си ги наричат на новогръцки.

Стотици хора, десетки фотоси в изложбата Визуално пътешествие през чудесата на Вселената, дълга опашка за доближаване до телескопа, множество лекции и видеопрожекции за кратко запознанство с историята на астрономията като наука по света и у нас, за пионерите и съвременните учени, които я преподават в катедрата по Астрономия във Физическия факултет на нашия университет. Нагледни и разбираеми обяснения за заинтригуване на най-малките любознателни посетители.
Това видях днес следобед в обсерваторията на катедрата в Борисовата градина в световния ден на астрономията. 
Колегите са се постарали. Браво на тях!
Празникът продължава още два часа. Които отидат късно през оставащите два часа, няма да могат да видят фотосите от изложбата, но ще могат да гледат звездното небе през телескопа.

No comments: