Sunday, September 29, 2019

памет за тях








Вчера правихме голяма тройна панихида: шест месеца на Младен, братът на Николай; седем месеца на свекърва ми Лидия. 20 години на свекъра Вълко. Бог да ги прости всички тях и да ги всели в селенията на праведните! Да им бъдат простени всички волни и неволни прегрешения, изречени, помислени или сторени, защото само Той е свят и безгрешен, а Неговата милост е безначална и безкрайна.
През последните няколко месеца имаше глупави и суеверни хора, които, като чуваха, че сме изпратили двама най-близки роднини, веднага бързаха да пророкуват: "А, ще има и трети починал скоро".
Суеверията са работа на рогатия. Когато има починали близки, дори и да е един, трябва да има водосвет за здраве на живите, а не някакви нахалници да ни плашат с гнусни псевдо-пророчества.
Смъртта на двама най-близки роднини, отишли си за по-малко от 50 дни, се преживява тежко, дори и най-близкият да не го показва по никакъв начин.
Николай имаше много сериозно възпаление на роговицата на дясното око през лятото, което лекува почти месец, но му се размина без операция.
През септември се появи по-лек проблем, но в лявото...
И като отишъл при д-р Сарандева, която е сред най-добрите офталмолози в София, и тя го погледнала, но видяла, че този път за разнообразие проблемът е в другото око, веднага му казала:
- На Вас проблемът не Ви е в очите! Изгубили сте близък тази година.
- Изгубих не един, а двама. Майка ми и брат ми.
Това казал Николай, а тя предписала съвършено различни медикаменти от августовските, защото се досетила, че е друго...
Бог да прости Лидия, Младен и Вълко!
Всички френдове във фейсбук и посетители на блога да сте живи и здрави, и да не ви се налага никога да правите двойни и тройни панихиди.

Любимите ви хора да са с вас дълго и да не се надпреварват вкупом към вечността.

1 comment:

Йордан Землян said...

Дълго мислих върху което сте написали. Той беше филолог. Не ми беше баща, нито майка или брат (те са живи). Почина наскоро от инфаркт - мой първи братовчед. Родени сме в съседни години... Та той, докато още бяхме начални гимназисти, ме очарова в изкуството на рок-превода. За да проведа сега у себе си следното разграничение:

- суеверие: дано не ти се наложи да изгубиш и Последното, за да оцениш Първото;
- вяра: о, зло, ела изначало, че без тебе досами края - по-зло!