Monday, December 23, 2013

дъга около Слънцето

                          
       Днес имаше една по-обичайна аномалия и една по-необичайна аномалия. Съвсем в реда на атмосферните явления, на Алеко беше плюс 8 градуса, а в София - минус 3 по Целзий. Горе беше с 11 градуса по-топло, отколкото в града, затиснат от мъгла.
       Но когато погледнах към Слънцето, което странно прежуряше през високата облачност, видях около него пълна окръжност на дъга! За първи път видях такава дъга, така нареченият "соларен венец"!Диаметърът на дъгата беше толкова голям, че не ми го побра обективчето на телефончето. Не знам дали това т.нар. "хало", или соларен венец се е виждал от София, или само от високите части на Витоша.       В един момент се сетих, че все пак не бива да се взирам прекалено дълго в този метеорологичен феномен.
      Аристотел го е обяснил в "Метеорологика", и да, там пише, че такива венци около Хелиос се образуват през зимата.

       
   А иначе видимостта беше отлична, снегът по платото на Бистришкото бранище - малко и утъпкан; идеално време за разходка. Слънцето през целия следобед си гиздеше венеца, а той постепенно се смаля и поизбледня.

  На това място има мочурище, но сега мочурливата вода, която извира непрестанно през по-топлите месеци, се е превърнала в огромна ледена буца.Високи сини Рилски планини в далечината. Високи сини Старопланински в тази далечина.И пак,


и пак,


 и ето тези облаци танцуват, защото чакат Бъдни вечер.

На всички посетители на блога желая весели часове в очакване на Рождеството!

No comments: