Tuesday, November 17, 2009

за Световния ден на философията - 19 ноември

ПОКАНА

Уважаеми колеги,

От 2002-ра г. насам всеки трети четвъртък на месец ноември изследователи и учени, политици и дипломати, писатели и общественици, учители и ученици, преподаватели и студенти, професионални и доброволни общности и сдружения в различни страни по цял свят честват Световния ден на философията, определен по инициатива на UNESCO и вписан през 2005 година в официалния календар на организацията като ежегодно събитие.

Целта на инициативата е да провокира хората от цял свят да споделят идеи, да обсъждат проблеми, да се грижат за съхраняването на философското наследство и неговото обогатяване чрез предизвикване на дебати и дискусии, които да предоставят повод на колкото е възможно повече хора и общности да станат съпричастни на критичната и креативна мисъл чрез философско общуване и диалог.

Всяка година международното честване на Деня се провежда в различни градове и страни със съдействието на Юнеско. Тази година негови домакини ще бъдат Москва и Санкт Петербург. Основната тема на събитието там е „Философията и диалогът между културите”. С това честването ще се впише сред инициативите в навечерието на 2010 г., провъзгласена от Общото събрание на Организацията на обединените нации за година на сближаването между културите.

У нас Световният ден на философията се отбелязва всяка година по инициатива на СУПФБ Сдружението на университетските преподаватели по философия в България и с активната помощ и съдействие на специалност Философия при Философски факултет на СУ „Св. Кл. Охридски”.


Българското честване на философския празник тази година ще бъде в тематична хармония международното както с темата си : „Философската диалогичност в условията на глобална комуникация”, така и с централното събитие на програмата си – презентация на Първото българско електронно списание за виртуална култура и образование „Виртуална култура”, издавано от Българско общество за мултимедийно изкуство по инициатива на СУПФБ - Сдружение на университетските преподаватели по философия в България с подкрепата на Секторa за научни изследвания на СУ "Св.Кл.Охридски" и Магистърска програма Виртуална култура при ФФ на СУ "Св.Кл.Охридски, чиито първи брой стартира на 01.10.2009.

Предвид значимостта на събитието в глобален и национален мащаб, се обръщаме към Вас с покана да се присъедините и включите в честването, което ще се състои на 19 ноември 2009 г, от 18 ч. в зала 1 на СУ.

София
10.11.2009

От организаторите

***

На 19 ноември от 10.00 ч.

в залата за пресконференции на БТА

ще се проведе пресконференция по случай

Световния ден на философията и неговото честване в България.

Инициатори на събитието са Сдружението на университетските преподавателите по философия в България /СУПФБ/ , преподаватели и студенти от специалност Философия и Магистърска програма Виртуална култура при ФФ на СУ , които ще представят резултати от актуални проекти в областта на философското образование и обучение в СУ.

Каним всички желаещи да присъстват и вземат участие в събитието.

От организаторите

http://www.spisanie.virtualna-kultura.com/statii.php?cat=37&id=53



в двора на Ректората късно вечер

4 comments:

Rosen Hinkov said...

много приятен изглед на тази снимка, някъде в софия предполагам.

Джина said...

Снощи БТВ отделиха специално време на Деня на тоалетната и нито думичка за философията. Като сюжет за скеч, но е тъжна реалност.

Rosen Hinkov said...

hahaхах. не скеч, а пародия.
За да не получат българите случайно мозъчно разстройство, за това.

Димка Гичева-Гочева said...

Джина,
добре сте дошла на това място.
Радвам се, че има нови любопитни читатели.
Колкото и странно да звучи на първо чуване и пръв поглед, двете теми - за тоалетната и философията може да се свържат.
Например, много голямо впечатление ми направи преди време едно изречение при Херодот, че при масагетите и изобщо в Азия, при повечето народности, които той е опознал,(но той не знае какво има оттатък Индия и Хималаите), жените пишкат прави, а мъжете - клекнали.
Когато препрочитам Херодот, се убеждавам винаги, че той е голям философ и антрополог.
Винаги с няколко много ефектни и много дребни детайла обръща внимание на читателите за разни условности и странности в човешкия свят.
Като например тази за пишкането.
На пръв поглед - природна даденост.
Той обаче внушава, че културата, обичаите и условностите се намесват като детерминанти и в такива природно-физиологични дейности.
***
Но наистина, за философия, литература, наука и култура по нашите медии се говори и пише много малко, а на всичко отгоре и това се прави винаги от един и същ ограничен кръг, от минимален брой лица, които са медийно лансирани.
Когато отворя сайта на нашия Университет, виждам на него няколкостотин хабилитирани преподаватели - професори и доценти.
Достъп до медиите имат не повече от 5 % от тях и всички от допусканите до медиите имат една или друга не само изповядана, но и яростно отбранявана политическа принадлежност.