Google+ Followers

Monday, November 23, 2009

отново за литературни събития

Тази събота, или по-точно на 21 ноември, в 16.00 часа се състоя поредната мълниеносна литературна акция от поредицата на литературните флашмоб-ове или "втълпявания".

Този път темата беше за болестите, епидемиите и заразите, и според концепцията на авторите-организатори само за две-три минути на пресечката на "Витошка" и "Солунска" трябваше да се съберат хора, които да четат едновременно за няколко минути текстове за болести, зарази и епидемии от световната литература.

За съжаление, закъснях с две или три минути, което беше фатално за събитие,замислено да се случва в оживена градска среда - събота следобед, точно там, в началото на пред-Коледния шопинг, но пък се хванах за опашката на случването и с още двама опашкари, закъснели като мен, си прочетохме донесените откъсчета от текстове.

Този път си носех като четиво онова злокобно място от Тукидидовата Втора книга, в което той описва чумата в Атина в началото на Пелопонеската война.
Имаше доста снимащи, така че скоро очаквам във Фейсбук да се появят снимки и видео.
Следете групата на адреса във Фейсбук, или направо се присъединете към нея:

http://www.facebook.com/group.php?gid=143016981333

***

А ето и малко снимки от едно друго интересно събитие, за което бях обещала да разкажа отдавна. От неговото случване изминаха вече три седмици.
Беше на 31 октомври, пак беше събота следобед.

Началото бе в 16:00 часа,

а мястото - Галерия "Кръг+", на ул. "Будапеща" № 5
Тази случка пък беше част от т.нар.
“Фестивални дни “Глоси” – октомври-ноември’2009″
за повече инфо вижте тук:http://crosspoint.mediabg.eu/?p=3984Това е книжарницата-галерия "Кръг+", а човекът пред микрофона е Валентин Дишев - философ, поет, публицист, издател, журналист в Радио Благоевград и по програма "Христо Ботев".
Той беше и пръв издател и главен редактор на списанието "Критика и хуманизъм" в началото на 90-те години.
Вальо Дишев говори за това, защо е хубаво да има награди не само за дебютна, но и за втора поетична книга, и ето сега обявява, че Мария Калинова е носител на "Годишната награда на Академия Liber за втора издадена поетична книга".
Книгата на Мария Калинова е озаглавена "Подножието на вечерята" и е издадена от Алтера (Делта ентъртейнмънт ЕООД), 2008.
За подробности вж и тук: http://crosspoint.mediabg.eu/?p=3892Ето я и самата поетеса Мария Калинова - на масичката с панделата.

Както можете да видите от снимките, атмосферата в галерията-книжарница е много приятна, но лично на мен картините от експозицията, която беше изложена тогава, изобщо не ми харесаха.

А след това се случи нещо, което бе замислено сигурно като повод за интелектуален сблъсък, но до сблъсък и спор не се стигна.
Първо Владимир Левчев представи новата си стихосбирка “Любов и смърт″, издадена от Ciela, 2009 (за повече вж http://crosspoint.mediabg.eu/?p=4091 ),

която започва с предговор, озаглавен "Постмодерното е старомодно и скучно"

А ето и Антоанета Колева пред микрофона.

Антоанета Колева е философ, издател и преводач.

Човекът, който вече повече от десет години движи издателството "Критика и хуманизъм".
На нея българските читатели дължат хиляди страници преводи на съвременна френскоезична философия.
Почти всичко, преведено и издадено на български, от Мишел Фуко и Жак Дерида, е преведено от нея.
Тук тя показва най-новото издание на "Критика и хуманизъм" - преведената от нея книга
"Хиляда плоскости: капитализъм и шизофрения - 2″ (http://crosspoint.mediabg.eu/?p=4075 ) от Жил Дельоз и Феликс Гатари,
определяна като "Библията на постмодернизма"...

Е, не се случи спор между Антоанета Колева и Владимир Левчев, но събитието беше много приятно, а и винаги е хубаво да се видиш с колеги, с които си следвал заедно, каквито за мен са Тони и Вальо.

No comments: