Monday, September 28, 2020

впечатление от Алеята

 


Най-новият брой на Литературен вестник е посветен на 50-годишния юбилей на Боян Манчев.
Да е здрав и честит, да твори и създава все така философски, лингвистични, есеистични, прозаични, драматургични, теоретични и още нови динамологични творби!
Дюнамис е тема, а динамологията е океан, който извира от едно ручейче при Платон в Теетет, но през столетията и хилядолетията от ручей става океан и понятийната му акватория се опознава от големи мислители като Боян Манчев.
Да му даде Господ много и благи години живот в здраве и радост!

За броя на Литературен вестник водещата д-р Камелия Спасова сподели във фейсбук:

В началото на септември Ангел В. Ангелов даде идеята да направим нещо за Боян Манчев. Измислихме, че страниците на ЛВ са добра сцена. Още повече с Боян Манчев заедно сме изработвали заедно не един брой на вестника. Благодаря за готовността да се включат и хубавите текстове, които пратиха за отрицателно време: Ангел Ангелов,
Miglena Nikolchina
,
Alexander Kiossev
, Димитър Вацов,
Bogdana Paskaleva
, Дарин Тенев,
Chris Enchev
,
Bozhana Filipova
,
Futoshi Hoshino
,
Nevena Calendula
Както и на фотографите:
Svoboda Tzekova
,
Boryana Pandova
Лице на броя:
Galina Georgieva
Фотография: Боряна Пандова

В броя участвам с отговори на въпросите за впечатленията ми от Алеята на книгата. Благодаря за тази възможност на Камелия и на докторантката Франческа Земярска. Ето какво споделих там:

Разбирам как се чувстват пътуващите през пустиня, когато най-после стигнат до оазис – така се почувствах на събитието, наречено „Алея на книгата“ тази есен. Бях само веднъж, на 7 септември, на разговора по повод на романа Поздрави от Хадес от Яница Радева, издаден от „Жанет 45“. Хубаво беше. Камелия говори много интересно, но може би прекалено дълго. Яница беше смутена и отговаряше съвсем накратко. 

На премиери на книги винаги ми харесва четенето на откъси от самата книга, ако е белетристика, или на някои от стиховете, ако е книга с поезия.




Тази година разговорът на открито беше около миниатюрна жизнерадостно-жълта шатричка, а предишните години – около по-стабилен и по-висок дъсчен подиум, под сянката на доста по-голяма палатка в началото на Алеята. И това ме натъжи. Шатричката за фон на разговорите тази година беше почти тройно по-малка от палатката-заслон през предишните години. В това видях някакъв знак – сякаш всичко в света на книгите, на четенето, на човешкото е започнало да се смалява, смалява, смалява…




*

Тази година Алеята се случи малко по-рано от предишни години, във време на небивала неизвестност и тревожност. В по-голямата част от света университетите вече започнаха учебната година, а в някои от факултетите у нас все още никой не знае как ще преподаваме. Колегите от Богословския, Физическия и Химическия факултет, както и някои от преподавателите от Философския факултет провеждат лекциите със задочните студенти присъствено. Природонаучните факултети твърдо са решили така да проведат и зимния семестър. Университети с хиляди студенти в София като Медицинския, Техническия и УНСС, който вече има повече студенти от най-стария, ще се върнат към нормалността. Академичният живот в тях е реанимиран. А Ректоратът, домът на хуманитарните факултети и най-вече на филологиите, е затворен вече от половин година и може да остане непристъпен още дълго. И това ако не е знак, какво е? Домът на знанията за словото, за книгите, за човека се оказва най-опасното пространство за общественото здраве! Ако това положение продължи още няколко месеца, телата може и да бъдат опазени, но душата и духът на хуманитаристиката и хуманитарите ще бъдат разболени и разстроени за дълго, ако не и завинаги.

*




Не си купих много нови книги. Едно, защото някои от издателствата не участваха в проявата. И второ, защото вече няма къде да ги държим. Дори в килера на апартамента на свекърва ми Лидия – Бог да я прости! – наскоро намерихме книги. Ще подарим поне 80 книги от написаните и най-използваните от нея на Ветеринарния факултет на Тракийския университет в Стара Загора, и чак след като те стигнат до читатели, които ще ги четат, ще започна отново да си купувам нови за мен.

*



Не съвсем неочаквани, но много радостни бяха срещите с Иван, Димитър, Богдана и Георги.

*

В бъдеще, дано да има бъдеще, през топлите месеци на годината трябва да има колкото се може повече такива събития – и заради словото и книгите, и заради изкуствата. И концерти, и спектакли.

 

Димка    

 

 

 

No comments: