Saturday, October 10, 2020

"Илиада"-та на философията – 2 част: тиражът е изчерпан




Както можете да разберете и от сайта на издателството, книгата вече е изчерпана:

 https://unipress.bg/aristotel-metafizika

Това не е чудно. Тиражът беше 150. 

Такъв трябва да бъде тиражът на всяка що-годе прилична дисертация. Така е преценена значимостта на тази книга във Факултетния съвет и съответния бюджет на ФКНФ. Заслужава да бъде издадена като сносна дисертация. Но това пренебрежение към най-важните книги на античната философия и литература, и особено към техните изследователи у нас, не е вчера, и не е от оня ден. Както във Философския, така и във ФКНФ античната старогръцка литература и античната философия са много меко написано пренебрегнати. Така е във ФФ от години, но от миналата година и ФКНФ с голяма скорост настигна, че даже и изпревари ФФ.

Все пак има един човек, благодарение на когото тази книга беше не само отпечатана, но и разпространена.
Това е проф. дфн Валери Стефанов.
На 8 юни, само часове след като преводачът и единият от редакторите научихме, че книгата е излязла от печат, от една секретарка във ФКНФ получихме писмо, че съгласно решение еди-кое си на ФС на ФКНФ всички книги, които УИ "Св. Климент Охридски" издава, трябва да имат двама рецензенти и да бъдат обсъждани предварително в катедрите.
Разбира се, това решение се отнася за книги, които тепърва ще влизат в издателския план на някои факултети и не бива да се прилага със задна дата към издания, които са включени в издателския план за миналата или предишни години, и които са били предадени в срок.
Проф. Валери Стефанов се пребори срещу този куриозен опит за прилагане на решения на факултетен съвет за времето, когато още не са били взети. Има съответен принцип в правото: един закон или каквато и да било норма влиза в действие от момента на постановяването си.
Ако не беше той, сигурно тиражът все още щеше да бъде блокиран в издателството. Но все пак книгата стигна поне до някои читатели и дано да я има поне в някои библиотеки.

No comments: