Monday, March 16, 2020

преподаване под карантина




И така, ще преподаваме виртуално.

Имам вече няколко обилно попълнени курса в Мудъл от предишни години.

Почти приключих с попълване на огромен масив материали и за двата избираеми курса, които (би трябвало да) водя през този семестър – единият е в специалност Немска филология, а другият е в Културология.
Натъпкани са вече в Мудъл с цели сканирани книги – фрагменти на досократици, диалози на Платон, трактати на Аристотел и т.н.; с кратки лекционни конспекти и с мои текстове. Прочетени внимателно, биха могли да заместят
лекциите на живо. Има и видеоклипчета, карти, хронологични таблици.
На разположение на студентите са хиляди страници не за един, а за пет семестъра четене.

Но с преподаването точно в определеното време във виртуална класна стая може би поне при мен няма да се получи. Лаптопът ми е стар, на 11 години; няма звукова карта, интернетът е бавен. През пет-десет минути прекъсва.
Имаме и един по-нов. На него тези дни кабелът му се повреди... Засилихме се към "Техномаркет", но той е затворен... защото в него не се продават нито храни, нито лекарства.

Повечето от студентите ни имат телефони с интернет, а не лаптопи. За тях телефонът е компютър.
Много от тях, особено онези, които не са от София, ползват компютрите в библиотеките, но те сега са затворени...

Още по-трудно ще е дистанционното преподаване на учениците. Според мен е заблуда да си мислим, че всяко българско дете има хубав компютър с най-новия писък на софтуеъра в него и добра интернет връзка.
София не е България. 
Средна класа дори и да има, ако извънредната ситуация продължи, съвсем тая класа ще се стопи и някои от родителите на учениците, както и нашите работещи студенти, които масово се трудят в сферата на търговията и услугите, няма да могат да си плащат сметките за телефоните и интернет (в тях) след един месец.

Така че можем само да се молим и да се надяваме.
Колкото по-необразовани останат в непосредствено бъдеще, толкова по-бедни и по-податливи на всякакви болести, и по-уязвими всякак социално ще са днешните ученици и студенти в по-далечно бъдеще.

No comments: