Friday, August 16, 2019

лятната школа наближава













Остава само една седмица до началото на поредната 
Лятна школа по класически езици.
Младите колеги-ентусиасти-ерудити, които я организират вече за шести път, отскоро имат и красиво подреден информативен сайт, на който са представили нейната история, подробности за миналите ѝ провеждания, за участниците и програмите им, за постиженията и успехите им.
Ето подробности за предстоящата сесия, които заимствам от тях:

ЗА ШКОЛАТА

ЛЯТНАТА ШКОЛА по класически езици е едно пътуване не само в пространството, но и във времето. Днес всеки може да види с очите си Атина и Рим, но по-голямо предизвикателство е разчитането на паметниците на Античността и общуването с хората, които са ги създали.Нима е възможно това общуване след толкова столетия? Да, когато владееш езиците на Античността, латински и старогръцки, наречени също така класически езици. Те се употребяват активно и непрестанно през всички векове до наше време. На Лятната школа си поставяме за цел да овладеем тези езици, за да можем да общуваме с хората преди и хората след нас.В Лятната школа участват хора, които обичат латинския и старогръцкия (и други стари езици като старобългарския, староанглийския и персийския например). Затова посвещаваме времето си на тях, като си поставяме и още една цел – всеки да вземе най-ценното за себе си от това, което прочита, слуша, вижда и казва по време на школата. Израз на тази цел са и девизите, които избрахме в последните две години: “Aeternitati et tempori parendum” (“В крак с вечността и времето”) и “Διὰ τῶν γλωσσῶν πρὸς τὸν λόγον” (“Чрез езиците към словото”).И ако всичко това ви изглежда твърде сериозно, не забравяйте, че латинската дума “schola” и българската “школа” идват от старогръцката “σχολή”, която означава “свободно време”.

ВРЕМЕ НА ПРОВЕЖДАНЕ

Лятната школа през 2019 г. ще се проведе от 24. август до 1. септември в Трявна – за базата и транспорта вижте по-долу.

УЧАСТНИЦИ

В школата могат да участват:
– всички ученици от НГДЕК “Константин Кирил Философ” от 8. до 12. клас, както и ученици от други училища, които имат начални познания по латински;
– студенти от специалност „Класическа филология“;
– други ученици и студенти, които имат начални познания поне по латински.
Условието за участие е любовта към заниманията с класически езици.
Участието както на начинаещи, така и на много напреднали се насърчава!

ПРЕПОДАВАТЕЛИ

В школата ще вземат участие като преподаватели учители от НГДЕК “Константин Кирил Философ”, преподаватели от СУ “Св. Климент Охридски” и други преподаватели и учени от страната и чужбина.В школата тази година ще вземат участие като преподаватели (списъкът се актуализира):
  • Димитър ДРАГНЕВ, завършил класическа филология в СУ “Св. Климент Охридски” и магистър по българска филология в магистърската програма по старобългаристика в същия университет. Възпитаник на НГДЕК и на Accademia Vivarium Novum в Рим, Италия. Преподавал е латински и старогръцки език в НГДЕК, в момента е учител по латински в 17. СУ “Дамян Груев” и преподава латински език в Първа АЕГ и 9. ФЕГ “Алфонс дьо Ламартин”. Води и курс по латински език за начинаещи в школата “Работилница за знание”.
  • Марта МЕТОДИЕВА, преподавател по латински в НГДЕК и в СУ “Климент Охридски”, докторант пред защита към ИБЦТ на БАН. С голяма радост прилага римската максима, че докато обучаваме, се учим и това ѝ дава вдъхновение в работата с ученици. Освен с тях, се занимава с изследване на български текстове от края на XVIII и началото на XIX век, за да проследи присъствието на гръко-римската Античност в тях и да обобщи до каква степен тя е била позната на българските просвещенци.
  • доц. д-р Невена ПАНОВА, преподавател по старогръцка литература в Софийския университет. Изследователските й интереси са в областта на историята и теорията на старогръцката литература, на философската проза (Платон), на рецепцията на античността в българските литература и култура и в съвременната философия. Доц. Панова участва в Лятната школа още от първото ѝ провеждане през 2014 г.
  • гл. ас. д-р Димитър ИЛИЕВ, преподавател по старогръцки език в Софийския университет. Научните му интереси са в областта на архаичната и късноантичната гръцка поезия, гръцката поетика и стилистика, сравнителното езикознание, романистиката, диахронната лингвистика на гръцкия и езиковата ситуация на Балканите от Античността до днес. Д-р Илиев е участвал четири пъти в Лятната школа, провеждал е занимания за гръцката епиграма, електронните ресурси в хуманитаристиката, античната епиграфика.
  • Георги МИТОВ, студент по история в Софийския университет, възпитаник на НГДЕК и Accademia Vivarium Novum, преподавал латински език в 164. ГПИЕ “Мигел де Сервантес” и НПМГ “Акад. Любомир Чакалов”.
  • д-р Иван П. ПЕТРОВ, преподавател по латински език в Медицински университет – гр. Пловдив, възпитаник на специалностите Класическа филология, Славянска филология и Старобългаристика в Софийския университет. Интересите му са в областта на индоевропейското и сравнително езикознание, старобългарския език, историята на българския език, гръцката и латинска патристика. В рамките на школата е водил лекции по увод в литовския език и увод в персийския език (съвместно с Д. Драгнев).

ПРОГРАМА

В програмата са предвидени активни занимания (четене, писане, говорене, слушане) с класическите езици – латински, старогръцки и старобългарски (и други древни езици), съобразени с нивото на участниците, както и възможности затворческа изява под различна форма (поезия, музика, театър, рисуване). Програмата ще бъде изцяло уточнена след сформирането на групата, за да отговори максимално на интересите и нуждите на участниците. В края на школата всички ще получат документ за своето участие.За провеждането и програмата на школата през предишни години вижте тук. Школата се провежда по идея на Димитър Драгнев, който я организира за първи път през 2014 г. и впоследствие през 2015, 2016, 2017 и 2018 г.

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ И ТРАНСПОРТ

Лятната школа ще се проведе в хотел “Сезони” в град Трявна (http://seasons.tryavna.biz). Настаняването ще бъде осъществено в двойни стаи. В хотела има басейн със спасител.
Транспортът ще се осъществи с влак от София до Трявна и обратно. Тръгването ще бъде на 24.8., 6:55 ч от Централна гара София. Връщането ще бъде на 1.9., 21:07 ч на същото място.
Ако има закъснели, но незаписали се желаещи участници, нека да влязат в контакт с организаторите.


От сърце пожелаваме успех на всички организатори и участници в предстоящата вълнуваща школско-класическа седмица!

Да имат дълги години живот и здраве, и безкрайна енергия, за да продължават все така с въодушевление да създават добри традиции!

No comments: