Monday, March 4, 2019

Манчев за Бланшо



част 1



част 2



част 3



част 4



част 5




част 6



част 7




част 8




част 9



част 10

В началото на пролетния семестър споделям видеозаписи от последното занимание, с което завърши курсът Античността в художествената литература и естетическата теория.
Всеки зимен семестър той се предлага на студенти от бакалавърската програма на специалност Класическа филология и на магистри от МП Антична литература и култура в Софийския Университет.
През зимния семестър на тази юбилейна учебна година по-голямата част от съдържанието на курса беше обновено и акцентът беше поставен върху съвременни автори от ХХ век. Няколко пъти на фокус бяха френски писатели, поети, драматурзи и философи, за които досега не е ставало дума: Рьоне Шар, Маргьорит Юрсенар, Албер Камю, Морис Бланшо. С участието на много и различни гост-лектори и гост-дискусанти, в някои дълги зимни вечери на тавана на Ректората, току под покрива и с любезното домакинство на гълъбите, се случиха интересни семинарни събития.
На тези 10 филмчета може да се види и чуе по-голямата част от лекцията на доц. д-р Боян Манчев, на която се обсъжда Литературното пространство на Морис Бланшо ("ЛИК", 2000. Превод Весела Антонова). Така завърши курсът на 16-ти януари 2019 г.
Водещи през целия семестър бяхме доц. д-р Николай Гочев и аз, Димка Гочева. Участници бяха студентите Бетина Янева, Диана Зулчева, Стефан Христов и Даниел Иванов.
Коментарите в тази дискусия са на режисьорката д-р Ани Васева, на д-р Богдана Паскалева и на д-р Вяра Калфина.
Гости на последния тричасов блок бяха и д-р Божана Филипова, драматургът и писател Георги Тенев, г-ца Йоана-Мария Тенева, актьорът Леонид Йовчев, докторантът Филип Мачев и доц. д-р Невена Панова, която няколко пъти се включи в курса като гост-лектор-и-дискусант.
Видеозаписът е на колегата Боил Мусев, който въпреки голямата си професионална ангажираност в сферата на компютърните технологии, намира време и за тази културно-образователна дейност.

No comments: