Google+ Followers

Thursday, May 21, 2015

музика от Ренесанса в ПолитехническияВ нощта на музеите и галериите преди няколко дни Националният политехнически музей беше домакин на няколко събития, като особено концертната част донесе голяма наслада на меломаните.Експозицията беше разглеждана с интерес от стотици посетители в очакване на началото на трите последователни концерта.Музика от Ренесанса  - с това бяха посрещнати гостите на музея. 
Триото: Миглена Павлова - сопран, Ивайло Донков - тенор и Ясен Маринов - бас.Освен вокални изпълнения, имаше и дуети на Миглена Павлова и Ивайло Донков с акомпанимент на пианото на Ясен Маринов.


                    Барокова музика също беше включена в първата част на концерта.
                              Ясен Маринов - на пианото на певеца и композитора Георги Минчев.                 
                В паузата между двата концерта посетителите можеха да разгледат експозицията от музикални механизми и старинни инструменти, които са сред най-ценните експонати на Националния политехнически музей.                               Нагледно за инструментите. Първите стъпки в инструментознанието могат да бъдат направени тук. Всички деца с музикални заложби трябва да дойдат в този музей. Колкото по-рано - толкова по-добре.                           
А това е някогашна миниатюрна телефонна централа - от предишната ера, когато почти никой не си представяше мобилните комуникации.едни от първите телескопи за наблюдаване на звездното небе у нас                                        няколко експоната за кинотехниката


                Вторият концерт в програмата включваше музика от XVI век, изпълнена на блокфлейти от този квинтет в състав: от ляво на дясно - Миглена Павлова на ударните инструменти; Емил Михов, Снежина Стойчева, Дамяна Дамянова и Иван Иванов.
Алтовата и басовата блокфлейта са дарение на Националния политехнически музей от г-жа Таня Христова, ръководител на хора "Йоан Кукузел Ангелогласният".

След втората част на концерта бяха показани и най-новите дарения на старинни инструменти, с които е обогатена колекцията. Емил Михов и Иван Иванов свириха на крумхорни.                             Иван Иванов показа как изглежда корнетът, наричан още цинк...


                  ... и как се музицира на корнет.                  Това пиано е дарено от наследниците на музиканта, композитор и певец Георги Минчев на Националния политехнически музей. 


                   часовници отпреди векове

                               един от автомобилите от 30-те години на миналия век в експозицията


***

С едно изречение: незабравими два концерта. Предполагам, че и по-нататък в програмата е имало вълнуващи музикални изпълнения и демонстрации на научни експерименти, но за съжаление не можех да остана до по-късно през нощта. Ето какво е имало след това:


Браво на организаторите-домакини от Националния политехнически музей! 
Да са живи и здрави, и да имат вдъхновение, енергия и въображение за случването на още много такива прекрасни събития при тях!

No comments: