Monday, September 8, 2014

септемврийски Аристотелов семинар



    Десетият семинар на Югоизточно-Европейската асоциация по антична философия се проведе в Прага от 4 до 6 септември 2014.


     През цялото време в сърцето на Европа беше слънчево и топло, на моменти даже горещо. Вила Ланна обаче предлага на гостите и участниците в такива научни форуми не просто една красива и удобна сграда, но и разкошна градина с редки цветя и дървета.


    Колегите от Прага бяха домакини и на един от предишните семинари, през 2009 година, като програмата му бе публикувана и тук, на този блог.
Тогава събитието беше осъществено от Карловия Университет, от Факултета за философия и изкуства:

http://dimkasdiary.blogspot.com/2009/05/blog-post_29.html

  
            Накратко за историята на асоциацията.

          South East European Association for Ancient Philosophy беше учредена в Делфи, Гърция през 2002 г. Следващите семинари, на които се обсъждаше по едно произведение на Платон или Аристотел, или на тяхната традиция, се случиха:

-         през 2004 г. в Дубровник – върху “Тимей” на Платон; тогава  бях единствен български участник-дискусант; домакин беше Историко-философският институт в Загреб.
-         през 2006 г. в Католическия университет “Петер Пасмани” в Пилишчаба – върху книга Бета на “Физика” на Аристотел; в него участвахме с доц.д-р Николай Гочев от ФКНФ и доц.д-р Иван Христов (сега вече) преподавател от Богословски факултет на СУ.
-         през 2007 г. в Европейския културен център във Власти, Гърция – върху “Закони” на Платон; участници от колегията: гл.ас. д-р Невена Панова от катедрата по Класическа филология във ФКНФ, както и тогава все още докторант, а сега д-р Георги Гочев от НБУ и доц. д-р Иван Христов.
-         през 2008 г. в ЦЕУ в Будапеща – върху “Метафизика” на Теофраст; участници от наша страна бяха докторантът Владимир Маринов от ВТУ, доц. д-р Ив. Христов и аз.
-         През 2009 г. в Карловия университет в Прага – върху “Енеади” на Плотин; участници от българската колегия доц. д-р Иван Христов, докторант Владимир Маринов и докторант Георги Гочев.
-         През 2010 г. в Университета на Ретимно на остров Крит – върху псевдо-Аристотеловия трактат “За света”, "De mundo"; единствен участник от наша страна бях само аз.
Повече за нея вижте тук.



Осмият семинар на Асоциацията се проведе в нашия Университет през 2011 г. от 22 до 24 юни, с домакинството на катедрата по Класическа филология и катедрата по История на философията. За популяризирането и отчитането на този семинар създадох специален тематичен блог. "Епиномис" - последният диалог на Платон?

По финансови причини бяха пропуснати две години, но тази година за компенсация имаше два семинара.
Първият от тях беше върху Книга Алфа на "Физика" на Аристотел и се проведе в средата на май в Загреб, организиран от Института по философия към Хърватската академия на науките. Ето малко снимки от неговата работа:
http://dimkasdiary.blogspot.com/2014/05/blog-post_17.html



       Семинарът върху книга Гама на "За душата" на Аристотел събра както традиционните "твърди ядра" от участници, които са колегите най-вече от унгарски, чешки, хърватски институции и гръцката аристотелистко-платонистка общност, но и някои нови участници - от Лудвиг Максимилиан Университет в Мюнхен, докторанти и преподаватели от Латвия, Швейцария, Съединените Щати и Израел.


      Организатор на семинара върху "За душата" беше Университетският център за изучаване на античната и средновековна мисловна традиция в Карловия Университет:

http://ufar.ff.cuni.cz/univerzitni-centrum-pro-studium-anticke-stredoveke-myslenkove-tradice



    Пищността на обстановката и разточителната декорация на интериора бяха в контраст с твърдо аналитичните интерпретационни линии, в които се извършваше коментирането. В тази колегия доминира аналитичната традиция.



















                               тази снимка ми я направи д-р Роберт Рорайтнер; останалите са мои;














   
     Основните доклади бяха изнесени от Томас Йохансен от Оксфорд; Антонио Феро от Мюнхен, ЛМУ; Вула Цуна от Санта Барбара, Калифорния; Владимир Микеш от Карловия Университет; Мате Вереш от ЦЕУ Будапеща; Спиридон Рангос от Университета в Патра; Павел Грегорич и Кристиян Пфайфер от Загреб и Мюнхен; Карел Тайн от Карловия Университет; Кристофър Нобъл от ЛМУ, Мюнхен; Петер Лаутнер от Католическия Университет в Пилишчаба и Филип Карфик от Университета във Фрибург, Швейцария.

    Следващият семинар на ЮЕААФ ще се проведе по всяка вероятност в Атина догодина през есента и по всяка вероятност ще бъде върху Теофрастовия текст "De sensu".

No comments: