Tuesday, December 9, 2008

Конституцията и кръвта. Панделис Букалас. "Катимерини", 9 декември

Конституцията и кръвта. Панделис Букалас

Ноември 1980. На власт е Нова Демокрация. Масови демонстрации. Стаматина Канелопулу, на 21 години, е пребита до смърт от полицейска палка. Кипърският студент Яков Кумис, на 26 години, е убит от куршум. Обещаното “пълно разследване” и “назидателно наказание за виновните” остава само празни думи. Виновните така и не са намерени, а спецчастите получават посланието, че са безнаказани.

Ноември 1985. На власт е ПАСОК. Екзархия. Полицейският служител Атанасиос Мелистас убива Михалис Калтезас, 15 годишен, като го застрелва в тила. Министърът Мениос Куцойоргас подава оставка, като формалност, но тя не е приета от премиер-министъра Андреас Папандреу.
Първоинстанционният съд осъжда Мелистас на две години и половина затвор, но впоследствие при обжалването е обявен за невинен. Отново посланието е безнаказаност.

Декември 2008. Екзархия. Мъжага от спецслужбите с прякор “Рамбо” убива Александрос Григоропулос. Куршумът пронизва 15 годишното момче в гръдния кош. Десетки свидетелите твърдят, че спецполицаят е прострелял момчето след обичайна “размяна на любезности”, а след това невъзмутимо е напуснал със свой колега, като е изоставил момчето да издъхне в локва кръв.
Вътрешният министър Прокопис Павлопулос и неговият заместник подават оставки, като формалност. Министър-председателят Костас Караманлис не ги приема.
Потресени от смъртта на другаря си, студентите/учениците дават воля на гнева си. Отиват на гроба на Незнайния воин и оставят там цветя и книги. Сред книгите някой е оставил и един екземпляр от Конституцията, с две подчертани места:
Член 2.1, който казва, че уважението и защитата на индивида са първо задължение на държавата и член 5.2, който казва, че всички хора, живеещи на гръцка територия разчитат на цялостна защита на техния живот, чест и свобода.
Това “всички хора” е подчертано от студентите. С кръв.

2 comments:

Rosen Hinkov said...

Всъщност, прочетох коментара ти в „Дневник„ под статията за Гръцката безбъдещност, хареса ми и така се оказах тук. Добър анализ на ситуацията в Гърция, дори и с възможни варианти за равитие. Само че не споменаваш след като приключат метежите и протетите, все едно кога. Ако приемем че това е началото на края на тези окупирали властта фамилии, каква е алтернативата която имат гърците за да ги подменят.
Върху същият пролем , може да рзсъждаваме и ние българите. Да разсъждаваме, не да се бунтуваме, че то изисква услия, то и разсъждението за доста хора си е зор, но поне си стоиш на топло в одаята, а не мръзнеш на улицата където може и да те набият с палка.Та, Ако и когато падне това правителство, каква ни е алтернативата!? Или ще си изберем поредната еднодневка от типа ББ или едномандатка, по добре казано .

Димка Гичева-Гочева said...

Здравей,hinkoff,
благодаря за коментара.
Всъщност преди малко писах отново в "Дневник" по темата.
Всичко това много ме вълнува.
Днешният ден донесе най-после малко повече яснота.
Започва да се избистря.
Балистичните експертизи показват, че убиецът е стрелял в момчето и няма никакъв "рикошет".
Точно така както свидетелстват и десетки хора.
Младежите поне до Рождество ще са по улиците и площадите.
От това, което чета в "Катимерини"(който е десен) и "Та неа" (който е ляв), се вижда, че студентите и учениците вече страшно много внимават да не бъдат употребени от политиците.
Те няма да послушат нито правителството на Неа димократия, нито "опозицията" ПАСОК.
Вчера министърката на образованието в сянка от "опозицията ПАСОК" Анна Диамандопулу (май така се казваше) призовала днес всички училища да се отворят и да заработят нормално, но днес е точно обратното.
Затворените училища в цяла Елада са над 400. Учениците и учителите им са на улицата.
Хубавото е, че студентите и учениците разбират, че не бива да се компрометират с рушене, чупене и вандализъм, и затова днес са били на манифестации и кротки безмълвни седящи демонстрации около Синтагма.(Там е техният парламент, а "синтагма" на гръцки означава "конституция".)
Хубавото е също така, че са призовали в никакъв случай да не се допуска протеста им да се слее с анархо-левичарските демонстрации, свикани за днес по обед в 12.00 часа до Пропилеите, а са определили за начало на своето шествие същия час, но от Омония.
Хубаво е също така, че много преподаватели от един от техническите факултети са се противопоставили на екстремистките искания на комунистическата КуКуЕ за окупационна стачка - писнало им е вече от партизанлък и комунистическо политиканстване.
Хубаво е още, че и организацията на всичко това се прави чрез мрежите в Интернет и есемеси.
Хубаво е и, че са планирани още такива мирни демонстрации и общонационални митинги, най-големият от които ще бъде следващия четвъртък.
А най-хубавото е, че цялата работа започва да позелява!
Не искат да имат нищо общо нито с парламентарните, нито с извънпарламентарните стари муцуни.
Май ще правят нещо ново, младежко и зелено.
Дано да успеят.
***
А що се отнася до сутиацията у нас... да, сходствата са много, но някак си не ми се иска тук на този блог да обсъждам директно политическото у нас.
Този блог го замислих да бъде предимно преподавателско-образователен.
разбира се, той не може да остане изцяло аполитичен,
защото съм един хипер-политизиран човек :-)))
И все пак, тук съм поканила на първо място и преди всичко свои студенти и колеги-преподаватели.
По много по-плакатен начин говоря и споделям политическите си размисли във форума на "Сега", а преди време и в "Медиапул", а и често в "Дневник" (с ник Чила).
За у нас съм убедена, че:
1) на всяка цена трябва да се гласува на всички видове избори;
2) че десните и либералните партии са много по-добри от левите и мутро-милиционерските;
3) че личността има значение;
което ще рече, че на изборите догодина ще гледам преди всичко кой е на първо място в листите и за народни представители у нас, и за европарламента.