Monday, July 15, 2019

Luc Brisson. XXVI International Plato Conference. St. Petersburg. Russia.



Днес започва Дванадесетият Международен Платонов симпозиум в Париж.
За 33 години от първоначалния замисъл за създаването му тази международна общност от учени от всички възрасти, всички континенти и всички нива на академичните позиции, се утвърди като наистина образцова, поне според мен:

Първо, защото самата Платонова философия е възхитителна философия-в-литература и никога няма да бъде зазидана в догматични зандани и второ, защото Платоновото общество има демократичен устав.
Общото събрание на Международното Платоново общество се провежда веднъж на три години по време на самия Платонов симпозиум и се избира всеки път ново ръководство. Председател става онзи колега, който ще организира следващия симпозиум, но също така в ръководството влизат и организаторите на по-следващите междинни регионални симпозиуми и конференции.

На самите Платонови симпозиуми участват винаги повече от 200 души - не само представящите доклади, но и много други колеги. И заради самите симпозиуми, и заради Общото събрание, на което се вземат решения за това какво, къде и кога ще се случва през следващите няколко години.
Например, мястото за провеждане на следващия Платонов симпозиум през 2022 г. е Университетът на Атланта в щата Джорджия и това е било решено и гласувано още на предишния симпозиум в Бразилия през 2016 г. А къде ще се проведе още по-следващият, през 2025 г., това ще се реши и гласува на Общото събрание в Париж тази седмица.

Освен тези най-представителни симпозиуми, които се провеждат веднъж на три години, има и най-малко по един междинен международен и някои по-малки регионални, които са пак международни.
Предишният междинен международен Платонов форум е бил проведен в Санкт Петербург през 2017 г.
Домакините тогава са взели много интервюта с най-известни изследователи, преводачи и преподаватели, посветени на платонознанието и античната философия.

Ето повечето от тях на това място в YouTube:


https://www.youtube.com/playlist?list=PLRLAhtfgtxA_UaM802giuSkryiPTA2oyv

Разбира се, на първо място сред тях е проф. Люк Брисон, който от десетилетия работи в центъра "Жан Пепен" в CNRS и който е пожизнен вицепрезидент на Международното Платоново общество, защото заедно с колеги-сътрудници от различни страни от десетилетия се опитва да прави пълна и изчерпателна библиография за всички студии, статии, книги и прочие, посветени на Платоновите диалози (и писма). Всичко, което се публикува за Платон в традиционно книжни, виртуални и електронни формати, на всякакви езици и от всякакви автори, се включва в библиографията, която се публикува и на страницата на МПО, и на страницата на центъра "Жан Пепен".

Създаването, укрепването и утвърждаването на Международното Платоново общество се дължи на всеотдайната десетилетна работа най-вече на проф. Люк Брисон, а неговото непосредствено бъдеще през следващите няколко години е в компетенциите на колегите, повечето от които са били интервюирани на междинния симпозиум в Санкт Петербург.
Те ще организират следващия симпозиум в Атланта и по-следващия, както и междинния, и по-следващия.

***
Бях щастлива, че можах да участвам в Международната конференция Платоновата философия в интердисциплинарен контекст, която се проведе в Университета "Иване Джавахишвили" в Тбилиси в края на май месец миналата година:

https://aaduce.wordpress.com/2018/05/27/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%bc%d0%b0-%d0%b8-%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d0%ba%d0%b0%d1%82/



No comments: