Wednesday, April 17, 2013

отново лекция за Цицерон




По повод на предстоящата лекция на колегата Димитър Драгнев за Цицерон
Управителният съвет на Асоциацията за развитие на университетското класическо образование 
изпрати писмо-покана до колегите:

Здравейте,
Тази седмица семинарът "Интелектуалците през античността" отново ще е посветен на Цицерон. Колегата Димитър Драгнев от бакалавърската програма на специалност "Класическа филология" ще говори по темата 

"Цицерон в своята епоха и през вековете", 

в чиито рамки ще бъдат накратко представени някои текстове, които показват поведението на Цицерон като интелектуалец (и не само) и които илюстрират отношенията с близките му хора; след това ще бъде предложен преглед на значението на неговата фигура в различните епохи, като се наблегне на Ренесанса, включително относно рецепцията на понятията humanitas и cultura.
А в дискусията, надяваме се,  ще бъде обърнато внимание на въпроса с какво фигурата на Цицерон е актуална днес, тук и сега.

Заповядайте в петък, 19 април,  от 18 ч. в 185 аудитория!

Сърдечни поздрави,
УС на АРУКО

***

Както обикновено и аз се присъединявам към поканата на УС на АРУКО и също така с огромно заоволство съобщавам, че благодарение на операторското майсторство на колегата Боил Мусев от Магистърската програма по Антична култура и литература в Ютюб се създава специален тематичен канал на катедрата по Класическа филология, на който вече има споделени няколко аудиоклипа и видеоклипове.

Например, забележителната лекция на д-р Димитър Илиев за Цицерон като оратор с културен манифест е сложена там, разделена на три видеофайла и първият от тях е този: 



No comments: