Google+ Followers

Wednesday, April 17, 2013

отново лекция за Цицерон
По повод на предстоящата лекция на колегата Димитър Драгнев за Цицерон
Управителният съвет на Асоциацията за развитие на университетското класическо образование 
изпрати писмо-покана до колегите:

Здравейте,
Тази седмица семинарът "Интелектуалците през античността" отново ще е посветен на Цицерон. Колегата Димитър Драгнев от бакалавърската програма на специалност "Класическа филология" ще говори по темата 

"Цицерон в своята епоха и през вековете", 

в чиито рамки ще бъдат накратко представени някои текстове, които показват поведението на Цицерон като интелектуалец (и не само) и които илюстрират отношенията с близките му хора; след това ще бъде предложен преглед на значението на неговата фигура в различните епохи, като се наблегне на Ренесанса, включително относно рецепцията на понятията humanitas и cultura.
А в дискусията, надяваме се,  ще бъде обърнато внимание на въпроса с какво фигурата на Цицерон е актуална днес, тук и сега.

Заповядайте в петък, 19 април,  от 18 ч. в 185 аудитория!

Сърдечни поздрави,
УС на АРУКО

***

Както обикновено и аз се присъединявам към поканата на УС на АРУКО и също така с огромно заоволство съобщавам, че благодарение на операторското майсторство на колегата Боил Мусев от Магистърската програма по Антична култура и литература в Ютюб се създава специален тематичен канал на катедрата по Класическа филология, на който вече има споделени няколко аудиоклипа и видеоклипове.

Например, забележителната лекция на д-р Димитър Илиев за Цицерон като оратор с културен манифест е сложена там, разделена на три видеофайла и първият от тях е този: No comments: