Saturday, May 23, 2009

снимки от празника на Философски факултет



Този господин - на снимката по-горе - беше най-младият абсолвент :-)))






председателят на Студентския съвет Момчил Тодоров приветства своите дипломиращи се колеги







деканът на факултета доц. Александър Димчев поздравява всички






над двеста колеги от всички специалности, бакалаври и магистри, очакват своите дипломи

... съжалявам, снимките са малко неясни, но могат да бъдат разгледани по-добре, като се щракне върху тях;

5 comments:

Rosen Hinkov said...

Не съм предполагал че толкова хора учат, завършват и искат да се занимават с философия. А как се реализират прфесионално след като си вземат дипломите Димке? Предполгам, че не всички могат да станат асистенти университета, учители може би!!!
Но даже и да кликнеш върху снимките няма кой знае какво подобрение на видимоста. Май трябва да си модернизираш фото оборудвнето:))

Димка Гичева-Гочева said...

Здравей, Росене,
Честит празник 24 май!
Наистина, факултетът е голям. Но в него не се учи само философия, а и социология, психология, политология, европеистика, публична администрация, културология, библиотечни и информационни технологии.
Така че бакалаврите-дипломанти на снимката са от осем специалности.
Отделно има и различни магистърски програми, в които учат хора, понякога много възрастни и с по едно (най-малко) висше образование.
Например, в магистърската програма по социални изследвания на пола (gender studies) се беше записал целият персонал на няколкото женски затвора в страната, като се почне от директорите им.
Тази година най-възрастният абсолвент от магистърската програма по реторика беше известният шоумен Димитър Туджаров - Шкумбата, който си е инженер, но решил да стане и магистър по реторика на ФФ.
Той си получи дипломата пръв на промоцията, понеже беше най-големият и разказа няколко смешки - както сутринта в Аулата, така и вечерта на партито.
***
А иначе, за професионалната реализация. Доскоро не се водеше много точна сметка какво става с алумните.
Отскоро един млад колега, най-впечатляващият студентски лидер - Николай Михайлов - започна да се занимава с Кариерния център, който както подпомага завършващите, така и събира инфо и статистика за завършилите.
По мои наблюдения нашите абсолвенти, но не само бакалаврите, а и магистрите, после "в живота" се занимават с какво ли не, но с много голям успех.
Академичната работа вече не е привлекателна за никого.
Половината от местата за докторантури остават свобододни.
И това не е само заради невисокото заплащане, а заради задръстеността на системата и неосъществените реформи в нея.
Абсолвентите на нашата специалност стават учители, журналисти, преподаватели по езици (защото повечето от тях имат като втора специалност чужд език). Напоследък ми прави впечатление, че огромен брой хора от колегиума са в компютърния бранш и ИТ.
Философското образование учи младите хора да мислят.
***
А за европеистите, политолозите и социолозите не знам, но не съм чувала да има много безработни след дипломирането им.
***
Най-плътна професионална реализация (в смисъл на най-съответстваща на ученото в Университета) и най-високо заплащане има при онези, които са следвали в бакалавърската и/или магистърските програми по психология.
***
Снимките са правени с телефона ми и затова не са много за гледане:-)))

Rosen Hinkov said...

Благодаря за подробното разяснение Димке. Заинтригуваме, относно перспективата да се запиша да изкарам още едно висше по някоя от изброените специалноси, философия може би. Ако става задочно разбира се или пък по интернет. редполагам имаш информация

Rosen Hinkov said...

Предполагам, исках да кажа. Честит празник и на теб, освен това ти е и професионален.

Димка Гичева-Гочева said...

Хубаво е да има заинтригувани.:-)))
Засега нямаме дистанционно обучение, но задочното обучение също е достатъчно добър начин за следване.
Впрочем, нали и този блог го започнах заради това - заради студентите от задочното, които са от градове и градчета извън София, и както бях написала още в най-първия си пост, много от тях са вече хора с образование и професия, но искат да научат още. Този път не заради професионалната реализация и заради насъщния, а заради духа и неговите необходимости.
Сайтовете и блоговете на преподаватели им помагат не само да видят по всяко време и отвсякъде библиографии и полезни линкове, но и да се чувстват информирани и включени в това, което става в академичния живот.
Разгледай сайта на Университета и факултета, ако наистина ти хрумне да кандидатстваш за задочно.
За философия се влиза с няколко различни изпита - по избор на предмет. Изборът на предмет е голям. Не е трудно.
За който го иска не е трудно.