Monday, May 11, 2009

денят на равноапостолите от Солун



Днес е денят, в който православната Църква почита паметта на светите братя Методий и Кирил.
24 май е по другия стил, но не ми се иска да навлизам в безплодния спор за календара.

Все пак е по-хубаво да има съгласуваност: сиреч, като празнуваме Рождество Христово на 25 декември, заедно с гърците и по-голямата част от останалия християнски свят, по-добре е да празнуваме празника на Солунските братя на 11 май, а не на 24.

Както и да е, нашата Църква го празнува днес.

Прекаленото превръщане на този празник в светски далеч не се изчерпва само с това, че Църквата почита паметта на Солунските равноапостоли на една дата, а светът - на друга.

По-важно е другото. Непрекъснатото повтаряне, че този ден (за 24 май става дума) е ден на славянската писменост и култура изопачава и променя смисъла на това, което се празнува.

Както пише и в учебниците по БЕЛ и по родинознание(история), и както и децата научават още в началното училище, свети Кирил не е създал кирилицата, а глаголицата.
А тази писменост, която ползваме сега, би трябвало да се нарича по-скоро климентица, защото е приспособена от свети Климент, а не от Константин-Кирил Философ.

Има нещо куриозно и исторически-иронично в цялата тази светска суматоха и атеистична канонада около честването на "създаването" на "славянската писменост и култура".

Солунските равноапостоли са създали и ползвали глаголицата, но тя много скоро след смъртта им е била изоставена.
Обяснимо и разбираемо.
Глаголицата е толкова намислена, нагласена да бъде умишлено различна и екстравагантна. Да е колкото се може по-различна от гръцките и латинските букви.
Глаголицата е антимнемонична и контраинтуитивна.
Тя не може лесно да се запомни, прекалено усложнени като графика и с претрупани елементи са всичките й знаци. Изписват се бавно.
Научават се трудно.

И затова по-късно свети Климент или някой от неговите ученици е "създал" климентицата, която впоследствие била наречена "кирилица".

Помпозно честваната славянска писменост е леко модифициран елински алфавит.

Това решение - да се замени глаголицата с климентица - е било правилно.

Не е нужно причудливите графични знаци да затрудняват учещите. Те трябва да улесняват, а не да препъват четящите по пътя на смисъла от буквите към Словото.

А светите братя Методий и Кирил са наистина наши небесни покровители, защото са равноапостоли.

Атеистическата пропаганда изтъква на преден план най-слабото и най-бързопреходното им творение - писмеността, която е била изоставена веднага след смъртта им.

Светите Солунски равноапостоли са дали не просто някакви странни шантави буквички на българите, а чрез тях - изобщо по-нататък на славяните, а са превели Свещеното Писание от гръцки на старобългарски, превели са най-важните богослужебни текстове. Отделно Кирил е бил блестящ познавач и преводач на гръцки от еврейски.
Те са били и високопоставени монаси - Христови служители,духовници и учители, преподаватели.
Мисионери на християнската вяра.

Те са апостоли, равни на първите апостоли, защото са били пратеници, разнесли по нови земи и сред нови народи вярата.
Точно така, както и първите апостоли няколко века преди тях са го направили.

Солунските братя са покровители на християнска Европа, защото те са християнизатори на славянския свят.

***
Днес столичният храм, посветен на тях, ще отпразнува 100 години от освещаването си и затова сигурно ще има репортаж със снимки на сайта "Двери на православието" (вижте линка вляво в миниколонката "вяра и разум").

Но понеже този храм е доста познат, реших за посетителите тук да сложа снимки от две по-неизвестни църкви на светите братя.
Най-отгоре виждате снимка на малката църква в планината Люлин. До нея се стига, като се тръгне от Горна баня през Люлин към Банкя (отличен маршрут за еднодневна не особено уморителна разходка, защото Люлин е по-ниска и по-лесна за прехождане от Витоша).
А двете снимки долу са от нашата църква в Будапеща.
Нашите сънародници там, които са я построили със свои средства преди десетилетия и се грижат и досега за красотата както на храма, така и на разкошния двор-градина около него, са избрали техният храм да е посветен на светите Солунски равноапостоли.



2 comments:

peter ivancheff said...

Поздрави. Учеността и почтеността са едно и също и е хубаво, че има хора като теб, за да се знае, че това не е само някакава си платоническа фантасмагория.
Предпоставките и мотивите на фалшификаторите са съвсем очевидни, въпросът е кой ще плати за наранения светоглед на поколения хора минали през тъмния тунел на светското ни образование. И как сега да бъдат заличени от съзнанието всички манипулативни заклинания. Още по-трудно е да се повярва, че всичко това продължава да се случва.==
Но да не продължавам нататък в калните води, нека да се радваме на празника и всичко, "което във душите грей"

Димка Гичева-Гочева said...

Много големи похвали за мен.
Трогната съм.
Благодаря.
А със статуквото и установеностите трудно ще се преборим. Но това не означава, че не трябва да правим нищо.