Tuesday, April 14, 2020

апология на християните






Не ми се искаше да пиша по този повод, но агресията, истерията и невежеството по отношение на християнските празници и тайнства, в една страна, която номинално се води християнска от 1150 години, преминаха вече всички културни и цивилизационни граници.

Първо, масова неграмотност по медиите: не се пише "причЕстявам", дами и господа, атеисти. 
Глаголът е "причастявам се", "вземам причастие", защото, който вярва в това тайнство и пристъпва към него, приема малка частичка от Кръвта и Тялото, от Кръвта и Плътта Христови.

Приятели ме упрекват във фейсбук, затова уточнявам: не съм написала никъде и никога, особено напоследък, че призовавам хората да ходят точно сега да се черкуват, че и да вземат причастие!

Напротив, могократно написах, че на службите в неделя, особено откакто започна извънредното, в "Света Троица" има не повече от 20 души, написах, че и аз не ходя редовно. Дори и преди това на служба присъстваха не повече от 50-60 души, при това на големи празници, в нашата енорийска църква, която е единствената църква на епархия, обхващаща "Гео Милев", "Слатина" и "Редута" със 120 000 жители. 

Атеистите няма как да знаят, но понеже агресията към нас премина цивилизационните граници, за да научат и за подобряване на общата им култура информирам: за православните християни вземането на причастие не е задължително, а е препоръчително

 поне веднъж годишно.

Може би има други деноминации, в които вярващите вземат причастие на всяка литургия. Знаела съм, но съм забравила. Сред приятелите имам и католици, и протестанти, и униати от католическата църква по източен обряд у нас, те ако искат, да напишат как е при тях като коментар на този пост.

 За православния християнин е най-добре да вземе приЧАСТие четири пъти годишно, по веднъж на всеки пост – Великия, Петровския, Богородичния и Рождественския.

Но това малцина го постигат.

 Защото истинският християнин е самовзискателен и не може да приеме причастие, ако не е постил както трябва, ако не се е вглъбил и съсредоточил в себе си както трябва, ако не се е изповядал.

В нашия храм отец Йоан често ни предупреждава:
– Който пристъпва към причастие, без да се е подготвил достатъчно добре духовно за това, си играе с ядрена бомба.

 Не мога да си спомня дали миналата година взех причастие на Велика събота, но очевидно е, че на този велик пост няма да се причастя нито веднъж, именно защото свещениците в енорийските църкви и архиерите от Светия Синод многократно призоваха да не сме усърдни много в този период. 
Живот и здраве, ако даде Господ – на Петровския, или на Богородичния, или на Рождественския.

Най-възрастните хора, които обикновено са най-редовни на службите, но сега са във физически най-уязвимата група, се вслушаха в тези призиви отдавна, затова богомолците в храмовете са по-малко дори и на най-големите празници, отколкото са продавачите и купувачите, например, във "Фантастико" в един и същ час. 

Специално ги преброих на Лазаровден, когато бях само на края на службата в "Света Троица". 

Там имаше, заедно с двете полицайки, служещите свещеници и богомолците, 15 души. 

Никой не взе причастие, абсолютно никой. 

Във "Фантастико", където пазарувах след това, касиерите на касите, охраната на входа, продавачите на щандовете, хората, които зареждат щандовете на самообслужване и купувачите, бяха не по-малко от 30 души. 

А на Цветница в "Св. Александър Невски" бяха по-малко и от толкова, както се видя по телевизията. Свещенослужители, певци, богомолци, телевизионни работници – по-малко от 30 души.

Изобщо с тази истерия, която се създаде срещу християните, управляващите и медиите сбъркаха тотално. 

Вместо да въведат ред по откритите пазари, генералите пратиха полиция в храмовете!

В резултат на това: храмовете пусти, пазарите обаче претъпкани първоначално, после – затворени и хората пак ще се набутат в магазинищата да купуват 5 пъти по-скъпи зеленчуци, отколкото се продаваха по пазарите. 

А за невежеството и агресията срещу християните няма какво повече да коментирам. 

Дано атеистите да престанат да пишат "причЕстявам", и да не пишат Бог с малка буква... Това е въпрос на обща култура и цивилизационна грамотност.

И да, добрият християнин може и да не вземе причастие на великия пост, ако не е достатъчно духовно подготвен, както и аз този път няма да взема причастие, защото духовно не съм готова.

No comments: