Tuesday, November 26, 2019

конкурсът е приключен




Според член 115 ал. 4. от Правилника за условията и реда .... и прочие, професор в нашия университет може да стане лице (sic! така пише в Правилника с неговата милиционерска терминология - "лице") ....
"лице, което е представило други оригинални научноизследователски трудове, публикации, изобретения и други научни и научно-приложни разработки или художественотворчески постижения, които се оценяват по съвкупност;" край на цитата.

Лицето Николай Гочев представи в конкурса за професор няколко от оригинални по-оригинални книги и преводи, които всички са получи нула точки от някои от членовете на научното жури. Фантастичното в античността - нула точки. Александрия II - нула точки. 

Научният апарат към Писма за Егина, където има десетки страници приложение с обяснение на реалии и биографии на философи, математици, астрономи - нула точки. Преводът на Херметическия корпус, в който има няколкостотин коментарни бележки, предговор, послеслов, библиографии - нула точки.

Много е любопитно как така е нулирано и вече публикуваното изследване

Poiesis. Класически и съвременни опити по теория на литературата, което е зачетено даже от церберите в НАЦИ-ст и там е точкувано със 100 точки, но според научното жури за професорския конкурс - и то получава нула точки и се нулира.

Метафизика на Аристотел - нула точки.

Това не е научна работа, да се преведе Метафизика не е научна работа.

Нула точки за Метафизика на Аристотел, преведена от лицето Николай Гочев.


Така пише в протокола и приложената към него наукометрична таблица, изчислена от членовете на научното жури.


Но колегите, които не са от най-стария университет, не са били съгласни с тази наукометрия и даже проф. Шурбанов е протоколиран, че казва, че само преводът на Метафизика е колосален труд, който заслужава признание. 


Другите двама колеги, които са се отнесли с уважение и са се противопоставили на нулирането на работата на лицето Николай Гочев, са проф. д. изк. Ангел Ангелов и доц. д-р Светла Славева-Грифин от Щатския университет на Флорида.
Четиримата колеги от най-стария университет в журито са били единодушни в оценяването с нули  на всички заглавия, които споменах по-горе. Поради това лицето Николай Гочев не покрива минималните национални изисквания и конкурсът за професор по старогръцка литература е приключен.

2 comments:

Димка Гичева-Гочева said...

Много лош закон, още по-лош университетски правилник с противоречия в него и милиционерска лексика; произволно прилагане на наукометричните мерки – като още от Платон е ясно, че обективно измерване няма никъде под слънцето; ненавистно и злостно отмъщаване на талантливите и оригиналните, за да бъдат дресирани всички хуманитари да пишат компилативно-преразказвателни монографии, за да няма въображение и вдъхновение, да няма творчество и новаторство, да няма литература и философия. За да няма неформални семинари, каквито имаше даже по тоталитарно соц време – спомням си най-малко два такива от моето следване, водени от Богдан Богданов, който тогава беше доцент. За да няма студентски клуб по класически езици, каквито клубове по интереси имаше и по тоталитарно соц време, а университетският комитет на ДКМС организираше състезания на клубовете по ТНТМ (за много по-младите да обясня, че едното съкращение е синоним на Комсомол и означава Димитровски комунистически младежки съюз, а другото – техническо и научно творчество на младежта). Това, което по тоталитарно време беше възможно, по неототалитарно време не е възможно. Богданов – Бог да го прости! – стана професор по онова тоталитарно соц време, защото първичната партийна организация на БКП в университета не му пречеше. Николай Гочев не става професор в неототалитарното време, защото партийният секретар на ППО на "Дай, България" в двата филологически факултета го заплашва с три години затвор за това, което е декларирал като наукометрия. И това е записано дословно в протокол на Катедрата по класическа, новогръцка и унгарска филология. Просто времето е такова – неототалитарно, мутренско, бухалкаджийско и университетът се мутризира. Не е време за литература и философия.

Йордан Землян said...

Кои са имената на "четиримата колеги" и "партийния секретар"?