Tuesday, April 23, 2019

за старогръцката литература



В деня, в който всички говорим за книги, издавам една тайна: миналата седмица в нашето Университетско издателство влезе един ръкопис - учебник по старогръцка литература.
Но понеже авторът му е Николай Гочев, а той е нестандартен и неконвенционален неконформист, провокиращ понякога умишлено всички и всичко, книгата не е скучен и скован учебник.
Има две части: първо има няколко диалога, разделени по дни, като други високи образци в диалоговия жанр в световната литература. 
В първата част: няколко души си приказват сладко-сладко за най-важните автори и произведения от легендарните начала на поезията до края на елинистическата епоха. 
А във втората част като бележки и пояснения към техните сладки приказки има няколкостотин страници с разяснения и препратки; библиографии, конспекти на творбите; преводи на фрагменти и свидетелства. 
Който иска да чете учебник като учебник - да чете само втората част.
Който иска да види как литературата може да се представя не в трактатно-нелитературна учебникарска форма, а в литературния жанр на диалога или полилога ( полилог, защото хората, които си хортуват за литературата в диалозите, са няколко), да чете само първата. 
На тази седма негова книга не съм нито редактор, нито коректор, но със занасянето на ръкописа в издателството спазих една традиция в нашия тандем и се изявих като литературен агент. 
Клишето нарича големите книги "тухли". Тази "тухла" ще се появи до началото на следващата академична година.

No comments: