Thursday, April 18, 2019

двете премиери снощи




















Вчера вечерта, в един и същи ден, в един и същи университет се състояха две премиери на чудесни книги. За щастие, не по едно и също време.
Представянето на книгата Ставания и направи на проф. Веселин Дафов, издание на "Парадигма" от 2018 г., беше водено от доц. д-р Цветина Рачева.
За книгата говориха доц. д-р Христо Стоев, д-р Цветина Рачева и д-р Иван Кирков, разбира се, изказа се и авторът.

Сборникът Кратки разкази за недружелюбни момичета, издание на "Скалино" от 2019 г., беше представен в Театралната зала. Литературното събитие бе открито от издателката Емилия Миразчийска и водено от колегата-философ Николай Колев. Своя прочит на разказите сподели д-р Мария Ванева, асистентка по антична философия във ФФ, дългогодишна приятелка, съученичка и състудентка, съ-преводачка и колега на авторката д-р Евелина Митева. Димитър Радев и Цветелина Петрунова, които са автори на "Скалино", допълниха със свои впечатления от други разкази. Авторката прочете своя разказ Подозрение.

Макар и в различен жанр, двете събития за книгите на колегите-философи, си приличат още по едно: авторите им имат голям талант, крилато въображение и чисто вдъхновение. 
И премиерите им си приличаха с ведрата си и колегиална атмосфера. 
Напълниха ми душата. 


No comments: