Thursday, February 7, 2019

вторият "сигнал" гласи...


From: Кирил Христов
Sent: Wednesday, February 6, 2019 8:17 AM
To: Димитър Ангелов Денков; vcankova@nacid.bg
Subject: Наукометрични показатели
 
Уважаеми г-н Декан,

Уважаема г-жо Главен секретар,

С настоящото писмо бих желал да Ви сезирам за некоректно попълнени наукометрични показатели на доц. д-р Димка Гичева-Гочева (СУ-ФФ). Конкретно:
1.     
     Записаната в показател „В“ „Хабилитационен труд – монография“ книга (Метафизика / Аристотел - Метафизика / Аристотел ; Прев. от старогр. Николай Гочев, Иван Христов ; [Предг. Николай Гочев]; София : Сонм, 2000 ([София] : AngoBoy); ISBN 954-8478-24-2; COBISS.BG-ID 1039195620 - 2000) не е с автор Димка Гочева. Книгата е превод на Аристотеловата „Метафизика“, дело на две други лица. 
     Участието на доц. Гочева в книгата е с два текста във формата на предговор, един от 25 страници и един от 18 страници. Текстовете не са придружени от библиография. Количествено те съответстват на максимум 60-70 страници при отчитане на особеностите на шрифта и печатния формат, съответно и количествено не отговарят на определението за монография. Текстовете обаче не отговарят и на качествените дефиниции за монография, разписани в пар. 1, т. 10 на ЗРАС ("монография" е публикувано научно издание, което съдържа пълно и всестранно изследване на определен предмет, проблем или личност, написано от един или от няколко автори, придържащи се към един и същ възглед. Монографията е научен труд, който не повтаря или обобщава съществуващото знание, който има научен редактори/или научни рецензенти, притежава ISBN и е в обем не по-малък от 100 стандартни страници с 1800 знака на страница. Тя съдържа разгърнато съдържание, изчерпателна библиография, като в текста има позовавания на други научни трудове;), тъй като те са написани популярно, без оригинален научен анализ и апарат:  не е налице нито всестранно изследване, нито неповтаряне на предишно знание, нито има научна редакция, нито библиография, за обема споменах по-горе.
2.     Записаната в показател „Г“ книга (Pikilia : eдна книга за класическите гръцки мислители - София : Унив. изд. "Св. Климент Охридски", 2013; ISBN 978-954-07-3452-1;COBISS.BG-ID 1252410596 - 2013), представяна като „публикувана монография, която не е представена като основен хабилитационен труд“, също не притежава качествата на хабилитационен труд. В самия анонс на книгата („книгата са събрани статии и студии, които показват богатството и красотата на класическата гръцка мисловност - при това не само на най-важните схващания на най-известните философи, но и много малко тематизирани аспекти на философското мислене на бащите на европейската идея за история. Анализирани са и гледните точки на влиятелни техни интерпретатори от миналото и съвременността“) показват популярност и разнопосочност на включените текстове, липса на научно формулиран конкретен предмет, проблем или личност, подложени на научен анализ и пр., несъответствия, които изключват определянето на този сборник като монография.
Въз основа на горното Ви призовавам да изличите нанесените наукометрични показатели поради несъответствие на декларираните научни произведения със законовото определение за монография. Призовавам също така за точно спазване на законовите разпоредби, а именно изричното законово положение, че след 05.11.2018 г. (тогава изтича шестмесечният преходен период) вписването в регистъра на академичния състав да става след доказване на покриването на минималните национални изисквания за съответното научно направление, съответно лица, непокриващи минималните национални изисквания или ненанесли наукометричните си показатели, не би следвало да бъдат вписвани в регистъра (ЗРАС, пар. 44, т. 4 „Лицата, които в срока по ал. 2 не отговарят на минималните национални изисквания по чл. 2б, ал. 2 и 3, се вписват в регистъра по чл. 2а след представяне на доказателства, че са постигнали съответствие с тях.)“
С уважение:
Д-р Кирил Христов

*********************************************************************

Край на цитирания сигнал.

Това е вторият сигнал срещу вписването ми в регистрите в НАЦИД.
Не знам какво пише в първия, защото нямам достъп до мястото в НАЦИД, където е публикуван.

Не знам и кой е д-р Кирил Христов, не го намерих нито в списъка на докторите от професионално направление Философия, нито от професионално направление Филология.

**********************************************************************
Миналата седмица писах тук за първия "сигнал", който не знам какво съдържа и кой е неговият автор, тъй като никой не ми го е предоставил.

Вторият вчера ми бе препратен от проф. Денков, който е декан на Философския факултет, а вечерта бях ощастливена пак от него да разбера, че

вече съм извадена от регистрите на НАЦИД като хабилитиран преподавател.

Той ми препрати следното писмо:

Здравейте,
 
Моля да имате предвид, че доц. Гичева-Гочева е свалена от Списъка на хабилитираните лица. Ние извършваме отново обстоен преглед на представения доказателствен материал.
Извинявайте, че не Ви отговорих своевременно.
 
С уважение,
 
 
Вержиния Цанкова
Главен секретар
Национален център за информация и документация (НАЦИД)
бул. “Д-р. Г.М.Димитров” 52 A
1125 София

******************************************************

И така, вече не съм доцент, а сигурно следващата седмица няма да бъда вече и доктор.
До края на месеца сигурно няма да бъда и преподавател на Софийския университет.

Но имам много публикации, които постепенно ще публикувам в academia.edu.

Ето, например, който иска може да чете там книгата ми 


издадена от УИ "Св. Климент Охридски", 2013 г.


За нея д-р Кирил Христов е написал:


       В самия анонс на книгата („книгата са събрани статии и студии, които показват богатството и красотата на класическата гръцка мисловност - при това не само на най-важните схващания на най-известните философи, но и много малко тематизирани аспекти на философското мислене на бащите на европейската идея за история. Анализирани са и гледните точки на влиятелни техни интерпретатори от миналото и съвременността“) показват популярност и разнопосочност на включените текстове, липса на научно формулиран конкретен предмет, проблем или личност, подложени на научен анализ и пр., несъответствия, които изключват определянето на този сборник като монография.
Въз основа на горното Ви призовавам да изличите нанесените наукометрични показатели поради несъответствие на декларираните научни произведения със законовото определение за монография.

Край на цитата.

*******************************************************************

Не знам кой е този доктор Кирил Христов, но очевидно неговите "сигнали" имат по-голяма тежест в НАЦИД от доцентските и докторските дипломи, които имаме.


Отсега нататък мислете за мен като за философстваща писателка,
 която по някаква случайност и недоглеждане е 
прекарала 31 години от живота си в СУ.

Но-о-о, бдителните и здрави сили не спят.
Засега ми отнемат регистрацията в НАЦИД като хабилитирана преподавателка, после ще продължат и с докторската степен.






3 comments:

Йордан Землян said...

Нищо не разбирам от тези неща, мога само да кажа, че никога не съм и не бих постъпил по подобен начин, дори да умирах от злоба; и просто щях да напиша писмо на самата Вас. Хуманитарните разправии изискват собствени похвати - за да не остава "морален победител".

Sophia said...

Уважаема доцент Гочева,

Какво да Ви кажа друго, освен:
"Времената бяха настанали такива, щото Юрдановците бяха прави и Фратювците бяха честни".

Димка Гичева-Гочева said...

"Всяка низост на падналия беше позволена, защото всяко насилие на победителя беше допуснато. Vae victims...
Априлската катастрофа не беше толкова страшна в баташките си кланета, колкото в позора на паденията..."