Monday, May 29, 2017

ново литературно издание


На 24 май се роди първият брой на едно ново литературно издание за книги и идеи за човека и развитие на четенето - независим проект на Георги Тенев, Калина Гарелова, Лило Петров и Георги Илиев, в който графичното оформление е рожба на Михаил Минков, Георги Лютибродски - Гарс и Светлана Мирчева.
Уводно-манифестната статия на броя е написана от Теодор Аврамов - студент в Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски".
На 3 и 4 страница има откъси от книгата на Пейо Колев Бомбардирана София.


Откъси от един все още непубликуван роман: вторият опит в жанра на най-голямото четиво на Николай Гочев, озаглавен Към София. Първият беше епистоларният роман с послания до Платон Писма до Егина. Тъй като съм добре запозната с живота и творчеството на автора, споделям, че това не е единствената все още непубликувана негова белетристична творба. Този роман беше завършен преди три години, но преди 15 години беше завършена и една сатирична повест, озаглавена Ars academica, откъси от която се появиха на сайта Грозни пеликани. А преди 24 години прочетох неговата фантастична алегория Summa philologiae.
Но както винаги и навсякъде по света, и сега у нас има цензура, понеже както казва Тразимах в Държавата на Платон: всяка власт обявява за справедливо полезното за нея. И затова напоследък произведенията на волнодумните и волномислещи университетски преподаватели не се публикуват, а преводите им се обявяват за несъществуващи...

Затова жестът на Калина Гарелова и Георги Тенев е приятелски и смел: малко издатели ще се осмелят да публикуват текстове на независим интелектуалец, който е напълнил чекмеджето си с преводи на важни антични произведения и свои академични книги.


 В рубриката Филмова драматургия е сценарият Любов на Симеон Венциславов, по мотиви на разказа със същото заглавие на Матвей Вълев.



Писателят и драматургът Георги Тенев има множество таланти и произведения, за които и друг път е ставало дума на този блог, но той има и един безценен душевен дар: искрено се възторгва и хвали произведенията на други талантливи съвременни наши творци. На територията на литературните спорове през последните години, разяждана от омраза и завист, от конфликти и гнусни словесни извержения, претендиращи за полемика, Георги Тенев е като импозантен монумент на колегиалната подкрепа и на великодушното представяне на роденото от другите.
Писателката Елена Алексиева като автор на един от най-стряскащите с размаха си съвременни романи е представена в броя с откъс от Рицарят, дяволът, смъртта. Романът излезе преди десет години и Георги Тенев го хвали заслужено и в епизодите на забележителното културно явление Голямото четене, което БНТ организира и излъчи по формата на БиБиСи преди няколко години (но с множество добавени от наша страна елементи и обществени инициативи).
Той беше сценарист и водещ. Десет години по-късно в Нова литература четем откъс от романа, интервю с авторката и нейния най-нов разказ Подарък.
*
Прочетох този необикновен роман едва миналата година, признавам си. Не че нямам доверие на Георги Тенев, като чуя от него: "това е най-добрият".
Просто така се случи. Почитателка съм на нейните къси разкази, особено на онези, които са в Читателска група 31, но до миналата година не познавах онова нейно голямо четиво, което е любимото на Георги Тенев. Дочетох романа в един влак, който пътуваше от Варна до София миналия август и с ръка на сърцето казвам: който не го е чел все още, нека да побърза да преодолее пропуска си. 
Макар че пак с ръка на сърцето си признавам, че финалът на романа ме шокира.



Голямото четене беше формат, успешно осъществен в много страни по модел, измислен от БиБиСи, към който у нас бе добавено Малкото голямо четене и библиотеката с книги, която пътуваше из страната като съпътстващ литературен пърформанс по времето на Голямото четене.

Но Ръкописът беше едно уникално, много интересно и незабравимо литературно риалити, на което отново Георги Тенев беше сценарист и водещ.

(Устоявам на непрекъснатите унищожителни подигравки на Николай и Теодор за това, че гледам почти всяка вечер телевизия и не им позволявам да изхвърлят телевизора от балкона с довода, че все пак може и друг път да се случи да се замисли и осъществи литературно риалити като Ръкописът, Голямото четене, Малкото голямо четене, Великите българи. И някои дискусионни предавания също стават, най-вече ИсторияБГ)

Една млада авторка, която стигна почти до финала на сложните задачи за писане и импровизации в Ръкописът, е представена в първия брой на Нова литература. В него можем да прочетем откъс от дебютния роман Y-хромозома от Ралица Стоянова.


Калина Гарелова е писателка, колумнистка и преводачка, която няма нужда от реклама, но да напиша за по-младите, че тя бе редакторка и издателка на едно забележително литературно списание, което за жалост живя кратко на български: Lettre internationale. Не мога да намеря в мрежата негови броеве, но излезлите на хартия сигурно са откриваеми в библиотеките.

Тя показваше на читателите в продължение на няколко години как словото омайно може да говори за ароматите и живота, всяка седмица в един седмичник, който по времето на нейното участие в него все още показваше вкус и класа... Да, тези текстове за парфюмите като изкуство на живеенето излизаха в Капитал, а после бяха събрани и в книгата Парфюми в четири сезона, но не се заблуждавайте: в тях не става дума за лайфстайл, а за белетристична антропология, за изразяването на хилядостранността на едно от най-неизразимите сетива - обонянието. 
Тя е сред най-добрите наши преводачи на съвременни гръцки автори, но и на Наръчничето на Епиктет, а в първия брой на Нова литература споделя свой умишлено недовършен превод на откъс от Годината на магическото мислене на Джоан Дидиън, която Калина Гарелова определя като "велика и вбесяваща". 



Има и едно стихотворение в броя, макар и само едно: Самотните поети от Георги Тенев.



Фрагмент от фотография на Красимир Стоичков.



На последната страница четем част от драматургичния текст Монолог, по който Ованес Торосян е създал свой предстоящ моноспектакъл.

Изданието има официална страница в интернет и се разпространява в най-добрите книжарници:

http://novaliteratura.com/press/

То нарича себе си вестник за литература и очаква нови текстове и автори на адрес:
mail@novaliteratura.com

Колеги и приятели, издатели и автори на брой #1,

В дъждовния последен уикенд на май ме въодушевихте с новото литературно начало.

Нека светите братя Кирил и Методий, чиято памет почитаме в деня, в който се роди първият брой на вестника, да станат негови небесни покровители и нека да успеете да покажете на читателите и стотния му брой!

No comments: