Friday, March 20, 2015

академично начало на пролетта


                                   мозайка от VI век; експонат от Византийския музей на Хиос;

      Току-що започна едно денонощие с три впечатляващи астрономически събития: слънчево затъмнение, което над нашата страна ще е частично; Суперлуна, сиреч новолуние, но в най-близкото отстояние на Луната спрямо Земята за тази календарна година; а малко след полунощ ще се случи и пролетното равноденствие - Слънцето ще премине в северната небесна сфера за шест месеца, до есенното равноденствие. 
Снегът отвън лекичко пречи за появата на пролетно въодушевление, затова нека да се ободрим с няколко съобщения за предстоящи интересни събития:

1. Днес, петък, 20 март, от 18.30 в 187 аудитория, ще се проведе поредното занимание от курса за гръкоезичната християнска историография. 

След обсъждането на хрониката на Иоил ( автор от първата половина на XIII в.), водещият доц. д-р Николай Гочев ще премине към "Църковна история" на Евсевий Кесарийски (кн. I-IV).

2.  В понеделник, 23 март, от 16 часа, в Библиотеката на специалност Класическа филология, в 187 аудитория, ще бъде представено дарението от 120 тома от Patrologia Graeca, с което наскоро се обогати книжният фонд благодарение на сътрудничеството на колегата Димитър Драгнев и щедростта на Тюбингенския университетски семинар по ориенталистика.

3. Веднага след това, пак в понеделник, 23 март и пак в същата част на Ректората от 17 часа ще бъде проведена поредната сбирка на интердисциплинарния семинар Phrontisterium classicum. 
В 176 ауд. лекция на тема „Античност, археология и национално въобразяване: случаят Перперикон ще изнесе доц. д-р Цвете Лазова от Департамент Антропология на Нов български университет.

4. Във вторник, 24 март, в 16.30 часа в 176 ауд. ще продължи свободноизбираемият курс за културата и историята на островите в източното Средиземноморие, воден от доц. д-р Николай Гочев и мен, за студенти от МП по Новогръцка филология и МП Антична култура и литература. Първите две занимания бяха посветени на Сицилия, а следващият път ще стане дума за Закинт, Кефалония и Итака.   

No comments: