Tuesday, October 7, 2014

океаните са пътища



На вчерашния ден, 6 октомври, преди сто години е роден Тур Хейердал.
За него океаните са били пътища, а не прегради и почти всичките му големи презокеански плавания със салове или папирусови лодки са били вдъхновявани от упованието му в реките в океаните - така както на сушата има реки, и в океаните има още по-големи реки, а тези мощни течения могат да носят по течението си онези, които се отнасят с доверие и любов към тях.
Така той осъществява първото си голямо и успешно пътуване през Тихия океан, от Перу до френска Полинезия за 101 дни, с малка група другари, със съвсем примитивен сал, без весла и абсолютно никаква навигационна техника.
За неговия живот се знае много.
От хубавия норвежки филм от 2012 г. разбрах, че всъщност той много се е страхувал от водата: веднъж в детството си пропада под леда на една замръзнала река и едвам се връща към живота след това.
Никога през живота си след това не е могъл да се пребори с тази фобия и не се е научил да плува.
Но въпреки това е преплавал океани!

Едно от неговите плавания е от особен интерес за хората, които се вълнуваме от Платон и от античната наука. Има едно място в "Тимей" (25 а), където събеседниците научават от Критий, че обичайните географски представи за това, че сушата е само около Средиземното море, и се състои от Либия, Азия и Европа, не са верни и че оттатък Херакловите стълбове, сиреч Гибралтар, има цял океан, а отвъд него - континент, а отвъд континента - пак океан.

Често с колеги и особено със студенти сме си говорили как Платон е можел да знае това. Как са го разбрали египтяните?
Разбира, се в "Тимей" това се казва от участник в разговора, който преразказва преразказ - Критий преразказва преразказаното от дядо му Критий, който чул за всичко разказвано от великия мъдрец и законодател Солон. Но разбира се, преразказваното е египетско знание.

Освен всичко останало, една от експедициите на Тур Хейердал показва и доказва това: да, египтяните са можели дори и само с папирусови лодки да прекосяват Атлантика. През 1970 г., с 12-метровата папирусова лодка "Ра II" и никаква по-нова навигационна техника Тур Хейердал прекосява Атлантическия океан, при това в най-широката му част за 57 дни.
Египтяните, макар и малцина от тях, също са успявали да го направят, а някои даже са имали и и възможността да се върнат обратно.

Ето това е живот, в който любовта към водата е победила страха от водата.

Любовта побеждава страха. Когато я има.  



No comments: