Tuesday, October 21, 2014

за Гъливер и Суифт











     Новата академична учебна година вече стана на три седмици, а все още не сме съобщили за това колко много видеоматериали от интересни лекции и дискусии има на разположение на любопитните като видеоархив от миналата година. Един от най-разнообразните курсове през летния семестър беше за античната литература като присъствие в европейските литератури от следващите епохи - през средновековните рицарски романи и старобългарските белетристични метаморфози на Троянската притча, но и през ренесансовите и новите времена.
      Мотивите на античното при Бокачо, Сервантес, Шекспир, Гьоте и чак до Елин Пелин; античността в нейното словесно продължение-отражение, претворяване, преобръщане, в неочакваното и предвидимото влияние и преосмисляне на антични сюжети, образи, идеи и блянове.
      Избираемият курс беше воден от доц. д-р Николай Гочев, но в него се включиха като гост-лектори и проф. Евгения Панчева (с лекция за Кристофър Марлоу), доц. д-р Невена Панова (за "Фауст" на Гьоте), д-р Камелия Спасова (за "Сън в лятна нощ").

      Курсът завърши с две лекции и дискусии за "Пътешествията на Гъливер" на Джонатан Суифт, водени от преподавателката от катедрата по Англицистика и американистика Ралица Мухарска. В обсъждането се включиха Елина Боева, Цветомира Колева, Александра Димитрова, Николай Гочев, Боил Мусев и аз.

     Още видеоматериали от този курс може да намерите на специализирания канал в Ютюб, който е създаден и обогатяван непрекъснато от вдъхновението на оператора Боил Мусев.

      През зимния семестър на тази учебна година отново ще има такъв широкоформатен интердисциплинарен семинар, който по традиция ще се провежда в петък вечер от 18.15 часа, засега в каб. 175, на тема Платонизмът.
      Ако се появят повече участници, семинарът ще се случва в някоя от съседните аудитории, пак по това време.

No comments: