Google+ Followers

Thursday, August 7, 2014

юбилей на проф. Тъпкова-Заимова              Днес проф. Василка Тъпкова-Заимова навършва 90 години.
              Ако трябва да посоча само една книга от стотиците нейни преводи и публикации, която трябва да присъства във всяка лична библиотека на хуманитарния учен и преподавател, това ще е енциклопедичната Византия и византийският свят, в която съавтори са и доц. д-р Димитър Димитров и доц. д-р Пламен Павлов. Издание на "Просвета" от 2011 г.
               Тя е посветена на ХХII международен конгрес на византолозите от целия свят  Византия без граници, на който домакин беше нашият Университет през август 2011 година.
              Настолно, обемисто, но и красиво енциклопедично четиво, в което тя е написала увлекателно и живо най-важното за историята и географията на империята, за държавата и Църквата, за вселенските събори и опасните ереси, но и за културата и литературата, за обществото и всекидневния живот, за града и селото, за Града с главна буква, сиреч за Константинопол, за императорската иконография и дворцовия церемониал, за брака и семейството, за празниците и развлеченията, за храната и напитките, за облеклото и аксесоарите, за книгите и ръкописите, за библиотеките и школите, за най-важните литературни жанрове и историографски съчинения, за интелектуалците и знанието.
              Тъй като август е месец за почивка, нейният празник беше научно, но и тържествено отбелязан с еднодневна конференция още през зимата, снимки от чието откриване може да се видят от репортажа на сайта на Университета:
https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/novini/novini_i_s_bitiya/nauchna_konferenciya_v_chest_na_prof_vasilka_t_pkova_zaimova
             
             Да ни е жива и здрава, и още дълги години да ни радва с неизтощимата си енергия!
              Да бъде все така образец за необикновено съчетание на огромни знания, преподавателски талант, незадоволимо любопитство, неизчерпаема работоспособност, незабавна отзивчивост, научна коректност, академична прецизност и морален интегритет!

  На многая и благая лета, любима професор Тъпкова-Заимова! 
             

No comments: