Thursday, October 21, 2010

студентите искат

10 comments:

Rosen Hinkov said...

http://nikolarachev.blogspot.com/2010/10/blog-post_19.html
Според мен тук е написано много добре, какво точно трябва да се направи, като за начало. Мнението на един студент от твоят университет Димке

Димка Гичева-Гочева said...

Ехе-хе-хе-й, Росене,
Много ги разбира това момче тези работи :-)
Де,да беше така просто.
Ами, няма как да стане почти нищо от това, защото:
1. Според докладите на Световната банка най-пауперизираната академична общност в Европа е българската.
Нали се сещате какво означава думата "пауперизирана" академична прослойка?
2. Според докрадите пак на СБ най-ниско платените учители в Европа са пак българските.
3. Заплатата на професор доктор на науките в СУ в момента е по-ниска от минималната работна заплата в Гърция, при това след въвеждането на "мерките" там.
4. Вариантите за "оптимизация" на преподавателския състав чрез срочни договори се провалиха.
Ако вие не си спомняте, нека да ви припомня, че през 1999 г., по време на управлението на ОДС, всички асистенти, старши асистенти и главни асистенти в България след промяна на Закона за висше образование преминахме към срочни временни договори за 3 години.
Спомняте ли си какво стана след това?

Димка Гичева-Гочева said...

Ами, да, тогава се оказа, че за 90% от асистентските позиции във всички наши висши няма никакви други кандидати!
Университети и академии без асистенти не могат да функционират.
Кой е балама да работи толкова много за толкова малко пари???
От кашата тогава управляващите се измъкнаха нали си спомняте как...?
Да ви подскажа, чрез Конституционния съд. Той обяви срочните договори за противоконституционни.
5. Вариантите за оптимизация на администрацията в СУ също се провалиха поради липса на средства:
а) в СУ има 93 специалности, което ще рече че му тряват поне 93 секретарки с по 2 чужди езика и висока компютърна грамотност, но...
да работят за по 500 лева заплата???
Мислите ли, че има много желаещи?
Не, няма никакви.
Доколкото изобщо катедрите намират разни балами, които да вършат някаква квалифицирана работа, това са обикновено докторантите, които я вършат без заплащане и срещу получаване на учебни кредити.
б) пак по същата причина се забави и електронната система;
Вие да сте чули за добри компютърни специалисти у нас, които да работят за 500 лева месечно?
Аз познавам няколко отлични, но техните доходи варират между 2500 и 5000 лева месечно.
За няколко години университетът намери само два шарана да работят за 500 лева месечно за поддържане на системата само във ФФ, защото те го правят за идеята и издръжката на живота им е осигурена от други доходи.

Димка Гичева-Гочева said...

6. После, изобщо не става дума само за заплати.
Ако не ви мързи, погледнете на моя блог онзи пост от месец юни, със заглавие "какво направих по проекта", на който съм се снимала с лаптопа, получен в началото на миналата учебна година.
Аз получих възможността да работя на служебен компютър и да ползвам служебен принтер през есента на 2009 година, след 21 години трудов стаж за СУ!
Разбира се, през всички предишни години съм ползвала и компютър, и принтер, и денонощен интрнет ( у дома, разбира се)и т.н, но те са били осигурени със собствени средства, или по проекти, финансирани от чужди донори, или като подаръци от щедри роднини и т.н.
Огромна част от техниката, апаратурата, консумативите и литературата, която влиза в СУ през годините на прехода, влиза там заради предприемчивите му преподаватели, които ги осигуряват чрез проектната си работа.

Димка Гичева-Гочева said...

7. Това момче, което иска да проверява имотното състояние на преподавателите на СУ и изобщо у нас, най-добре да прати едно писъмце на Дянков, а пък той да му даде линк към докладите на експертите на СБ.
Това, което ще прочете там, е голата истина, но тя не се намира в челото на официалния сайт на СБ, а е в малко по-затулените местенца на сайта и в доклади, които като атачмънти се получават от няколко хиляди души в света.
Българските учители и преподаватели са най-бедни в Европа.
Този колега, дето иска да проверява имотното състояние на преподавателите от СУ и изобщо у нас, най-добре да си намери някое приятелче, на което мама или тати работят в KPMG или PriceWaterHouseCоopers. А може и от БНБ или НАП.
Те знаят всичко за доходите на всички у нас.
Та, така, съвсем, ама съвсем конфиденциално някой негов познат може да го осведоми за действителните доходи и имотно състояние на преподавателите.
Възможно е между 3 до 5% от всички тях, от всички преподаватели у нас да имат прилични имоти - но те са юристи или икономисти.
Само че този колега нека да не забравя, че освен право в СУ има още 92 други специалности!
Освен Юридически и Стопански факултет в СУ има още 15 други факултета!

Димка Гичева-Гочева said...

8. Най-сладка и затрогващо-умилителна е заканата, че трябва да се направи ревизия за 15 години назад!!!
От този студент ще стане велик юрист и още по-велик политик-демагог, наистина!
Той за първи път ли чува, че всички счетоводни документи се пазят по закон само 5 години?!? Даже в НАП и Сметната палата!
Много е лесно да се правиш на решителен пост-фактум.
По време на абсолютно безотговорното и непрозрачно управление на Биолчев (от 1999 до 2007) малцина бяхме онези, които протестирахме.
Но Биолчев беше протежиран: както от президентството - ходи с Гоцето на воаяж до Антарктида, така и от десебариата - редовно ядеше и пиеше със самия богоравен ИК, така че косъм не падна от главата му, а мен...
мен три пъти ме предупреждаваха за уволнение...

Димка Гичева-Гочева said...

9. Има само едно нещо, за което, Росене, съм съгласна сред написаното от теб - за онзи преподавател, който имал по 19 часа дневно.
Е, да, но става дума за преподавател, който преподава не в един, а в няколко университета. Ако действително изпълнява във всички тях всичките си задължения, трябва да има много часове.
Това е куриоз и затова по вестниците пишат за него.
Само че по вестниците не пишат, че пак става дума предимно за преподавателите юристи и икономисти. И че 90% от преподавателите у нас не са нито юристи, нито икономисти.

В СУ преподавателите, които имат аудиторна заетост над задължителната, получават пари за това най-рано една година по-късно и при това за не повече от 2/3 от задължителните. Дори и да имаш 300 часа повече, ще бъдат доплатена работата за не повече от 150 (приблизително).

А за миналата година изобщо няма да се доплати нищо.

А що се отнася до това - най-после да се прекрати университетската полигамия и преподаването на едни и същи хора в различни университети, за това съм писала около сто пъти, но политическата класа крепи статуквото.

Димка Гичева-Гочева said...

Е, то много дълго стана, та да ударя десетицата.
10. Този колега явно е от София и може да си позволи да отиде за два часа с родопско одеяло на упражнение, понеже вкъщи му е топло. А цял ден, не само два часа?
Но образованието у нас не е само за родените в София и за това говорят колегите на клипчето. Трябва да има равнопоставеност.
Родените на село също би трябвало да имат също толкова право на образование, колкото и родените в София.
Минимални условия за живот в Студентски град и минимални условия за преподаване в аудитория.

А що се отнася до нас, преподавателите, през всички тези години Николай ми казва:
"Всъщност голямото предимство на нашата професия е точно това, че тя е толкова ниско платена.
Ако това, да бъдеш университетски преподавател, носеше пари и власт,
никой никога нямаше да остави такива скромни хора като мен и теб да преподаваме в СУ.
Ниските доходи пазят тази професия от попадането на случайни хора.
Само който е готов на себеотрицание в името на познанието и преподаването, влиза и остава да работи тук.
Ако беше иначе, мутрите отдавна да са ни изхвърлили и да са назначили своите мутреси и протежета за преподаватели тук."

Съгласна съм с Николай.

Така че, ние почти 900-те преподаватели на СУ всъщност трябва да сме благодарни за това положение: изключително ниският социален статус на професията я пази от мутризацията, простащината и чалгизацията, които завладяха всички останали институции у нас.

Rosen Hinkov said...

Димке, бях написал един доста дълъг отговор на твоя анализ-коментар, но при изпращането гугълът каза че станла грешка и отговорът ми тиде по дяволите:))
Исках да ти кажа:-1. Че много лично го прие статията на този . Разбирам гнева и възмущението натрупано в теб, но наистина в случая става въпрос за преподаватели от юридическия факултет на които по всеобщо мнение не им е много чиста работата и които не разбирам защо защитаваш. Ти защитаваш Всички-преподаватели. А всички ли са като теб!!? Да се блъскат в името на чистата наука и образование за жълти стотинки. Много се съмнявам. По добре от мен знаеш какви и колко начини има за източване на пари и които начини, сигурен съм, се използват от доста твои колеги.
2. За наличието на пари. При положение че в Бг. кажи речи всяка година се открива нов университет, това ще рече че пари има, не вярвам тези „университети“ да разчитат единствено на студентските такси, а най -вече на държавно финансиране. Значи има „хляб“ в тази работа, дето се вика, друг е въпросът за качеството на образованието което предлагат или ще предлагат въпросните печатници за дипломи, наречени „университет“. Имам предвид Благоевградски унв. където маса народ, включително чалга мутреси, депутати и всякаква паплач си накупи дипломи на килограм, а също и Пернишкия университет, който също е някакво чудо на ....образователна флора, да не кажа джунгла.
Наистина ти говориш единствено за СУ, но не сте само вие на този свят има много други на софрата.
3. Което най много ме дразни-качеството на висшето образование. Защо децта масово бягат да следват навън- Германия, Англия. Защото таксите са ниски ли?Не, нали. И в българия таксите не са ниски според стандарта на държавата и възможностите на обикновените хора.
Качеството е под всякакъв допустим минимум, виж в блога на Петър Иванчев, той също пише по темата нещичко.
3. Всъщност за мен проблемите на бг. образованието са толкова далече, че...не ми пука,какво общо имам аз с образованието-нищо, ама пък съм отворил една уста..:)

този път ще го копирам преди да почна да го пращам-проверка с думи,логване...и така изчезват коментарите по пътя:))

Rosen Hinkov said...
This comment has been removed by the author.