Sunday, January 3, 2010

не знам коя година започна...

... и все пак да е честита, мирна и спорна за всички вас!

Скъпи читатели и посетители на блога,

Да ви е честита на всички вас новата година, макар че наистина не знам дали тя не е 1984.

Това не е преувеличение.
Аз живях социализма.
Наистина.

Бях на 25 години, когато започнаха промените или илюзиите и привидностите за променяне у нас и на изток от Берлин.
И все пак такова връщане назад във времето, каквото усещам напоследък в нашето общностно житие-битие, не е имало през последните години.

Идеята за прогреса е една от най-измамните идеи на човечеството.

Всеки, който познава добре историята на човечеството, знае, че понякога има и повторения, понякога на определени места в определени хронотопи има цикличност, а друг път има връщане назад.

Ако определим като движение напред що-годе демократичните порядки, постигнати в някои гръцки полиси през V век преди Христа, определено можем да кажем, че винаги след движението напред е имало и връщане назад,
а после и изчезване и пълно забравяне на някои човешки постижения за столетия и даже хилядолетия.

През последните няколко седмици четох и сравнявах с оригинала двата български превода на най-мрачното историческо и философско произведение на гръцката класика -
Историята на Пелопонеската война на Тукидид.

Може и това да ми е повлияло много силно за негативизма и песимизма, с който посрещам новата година, поради изключително жестоките истини за човешката природа винаги и навсякъде, които внушава Тукидид, а не само непосредствената ни плачевна действителност.

Затова, макар че наистина не знам коя година започва, дали е 2010 или е 1984, все пак ви пожелавам

здраве, щастие, любов и много радости в четенето, писането и наслаждаването на живота!

Дано тъгата ми в началото на годината да е породена от задълбаването в зловещата творба на Тукидид, и да нямам никакви основания за оправдани страхове за идващото към нас от бъдната година.

Да сме здрави и дано Господ да пази България!

Поздравявам ви с най-популярната новогодишна песен в целия свят по стиховете на любимия ми Робърт Бърнс:


6 comments:

Rosen Hinkov said...

Задаването на реторичен въпрос е хубав анонс който предпоплага своя логичен отговор и ти съвсем логично отговаряш, имам предвид отговора в „дневник„. Но каква е алтернативата според теб?
Чел съм го още тогав. Освен писмата на Дион не предлагаш нищо друго за съжаление, а всички се чудим за какво става дума в тази държава и какво ТРЯБВА да се прави. Не ми говори за дребните борсови агенти на MerilLinch обаче, които ще изтъргуват и майка си ако я имат, имам предвид синовете на симеон и приятели. Които изтъргуваха цялата територия на страната в услуга на праните пари на комунистите.
Това е капитализма.

Rosen Hinkov said...

рИторичен исках дакажа, но нали е посред нощ,бири, уиски... обърках се:))

Димка Гичева-Гочева said...

О-о-о, Хинков, о-о-о,Росене, Честита нова година!
Не се беше появявал скоро.
Благодаря за коментарите.
Да си жив и здрав и да се отбиваш насам по-често!
Не съм разбирачка и всезнайка като онези дежурни всезнайковци и разбирачи, които всеки път вечерта след изборите (след каквито и да е избори) тежко-тежко обясняват с тон, недопускащ възражение кое как е и как трябва да стане по-сетне.
Нито имам медиен ресурс, нито имам финансиране като разбирачите от най-мощно отхранваните енджиота да обяснявам какво ТРЯБВА да се направи.
Някои от сините полит-технолози от най-добре хранените енджиота мислиха, мислиха и накрая взеха, че измислиха телохранителя и неговата милиционерска сбирщина като "дясна партия-членка на ЕНП" ... no further comments.
Нали знаеш, че съм от тези независими интелектуалстващи особи, които са двойно независими: хем са политически необвързани, хем от тях нищо не зависи - защото говорят прекалено директно и недипломатично, и никой не им дава думата никъде.

Димка Гичева-Гочева said...

Според мен добрият начин за развитие на нашата страна е в нормализацията на политическия живот.
Нормален политически живот в смисъл на нормален.
Като за многопартийна представителна демокрация.
Нормални и свестни хора и перспективни политици има и в БСП, и НДСВ, и в ДПС (но не на най-висшия етаж в ръководството), и в СДС, и в ДСБ (но пак не най-високото ниво в ръководството, а на по-ниски нива).
Ненормални и урфашистки партийки у нас са гербаджиите и атакаджиите.
В комбина взаимно се радикализират и катализират фашизацията си с взривоопасни темпове.
ПОЗИТИВНАТА ПРОГНОЗА:
Ако нормалните партии от всички бои на политическата палитра се обновят и подмладят, политическият живот ще се нормализира.
Ще си има една нормална политическа борба между хора с различни политически възгледи, избори като хората и т.н.
НЕГАТИВНАТА ПРОГНОЗА:
Ако ли не - фашизацията ще продължи и страната ще се върне към нова форма на тоталитаризма и диктатурата, които много добре си спомням, защото ученическите и студентските ми години преминаха при тоталитарния режим.
***
Ти се заяждаш за моите умерени симпатии към ендесевето, ама колкото повече времето минава, толкова повече се убеждавам колко позитивна и навременна роля изиграха те.(И понеже не се хвърлям никога прибързано, чак това лято на парламентарните избори гласувах за тях).
Ако наистина бяха от лошите, през 2001 и следващите години би било достатъчно да не правят абсолютно нищо.
Абсолютно нищо да не бяха правили, пак щяха да препънат страната.
Ако бяха толкова некомпетентни като гербаджиите, (които завалиите не могат да направят за вече няколко месеца едно свястно и полезно законче), България щеше да види НАТО и ЕС през крив макарон.
Просто не трябваше да правят нищо, (ако наистина бяха били от лошите, де), както сега гербаджиите не могат да направят абсолютно нищо освен демонстративни полицейски акции и фашизоидни законопроекти (като фашизоидният им проект за вероизповеданията, фашизоидното намерение за референдум за новините на турски и фашизоидният ЗИД за ЗЕС).
В една нормална страна е нормално в политическия живот да са включени леви и десни, либерални и екологични партии.
За съжаление, у нас политическият естаблишмънт и полит-технолозите на 20-годишната политическа класа предпочетоха да създадат един фашизоиден Франкенщайн, и същевременно да смачкат либералната европейска гарнитура към двуполюсния естаблишмънт.
***
Предпочетоха фашизма пред класическия европейски либерализъм.
Това не само че на мен лично изобщо не ми харесва, ами и както вече става очеизвадно, вкарва страната в клетката на диктатурата: на първо четене мина ЗИД за ЗЕС, а след второто четене на ЗИД на ЗЕС ще можем да се поздравим с връщането на 1984 обратно.

Димка Гичева-Гочева said...

... пък за това реторично-риторично, изобщо да не ти пука.
Всички думи, които в гръцкия са с буквата "ета", в българския са с дублетни форми - може и с "е", може и с "и".
Не знам дали си чувал смешката за Еразмовата защита на това фонетично четене на "ета"-та, за която доста се е спорело - как е била четена в античността:
овцете казват "бе-е-е", а не "ви-и-и"...
Еми, щом овцете казват "бе-е-е", а не "ви-и-и", значи и думите с тази буква (според мен) е по-добре на български да са с "е".
Най-стриктните граматици твърдят, че дублетните форми са еднакво приемливи - може и така, и така.

Rosen Hinkov said...

Димке...ах. Ах,Димке:)) И на теб честита нова година и здраве и успех.
Благодаря за уточнението за дублетите, не го знаех, все пак граматиката не ми е най-силната страна нито в писането, нито в образованието.
Това че се заяждам с теб за ендесевето е напълно вярно. И като основателен повод за това ще дам само един от стотици примери за моята непоносимост към тях-застрояването на черноморието и планините, започнало по тяхно време и с тяхна „благословия„. По тази тема дори не може да се спори, то е очевидна съсипията която се предизвика в дългосрочен план с една индустрия каквато е туристическия бизнес с това бетониране.
Скоро стана дума с приятели, какво търсят платежосбособните англичани като дестинация за холидей. Търсят диви места- море, планина или комбинация от двете, но все пак в държави гарантиращи сравнително добра инфраструктура и лична сигурност..и т.н. И вместо да ги намерят тези неща на 3000км. от англия, в българия например, те обикалят половината свят за да отидат до о.Бали или Патагония. Не ми се говори особенно на тази тема в момента, просто необходимостта да бъдат изпрани „едни„ пари, чрез мекеретата на ендесевето подкараха туристическия бизнес в съвсем погрешна посока. Да не говорим за преструктурирането на външния дълг с участието на синовете на симеон. познавам лично служителка, бивша, от Meril Linch, която отговаряше за дълговете и кредите към Бразилия, Португалия и Испания и знам какви 6 цифрени бонуси получаваше. Защото работи за интереса на изброените държави или за интереса на банката!? Хора като нея и онези наште, са част от причината за тази световна криза която е в момента.
За герб съм напълно съгласен с теб, а относно алтернативата , моя вариант, може би някой друг път ще поговорим.