Monday, January 18, 2010

за паметника на Гео Милев със свастиката




Не знам още колко пъти ще се наложи да пиша за това.

Преди две години и нещо, през есента на 2007 година, когато се провеждаше предизборната кампания за местните избори, писах за този поруган бюст-паметник на блога на Мартин Заимов.

Изборите тогава бяха спечелени от ген. Борисов, Данчето Фандъкова стана заместник-кмет по образованието, специализиралият в КГБ Минко Герджиков стана заместник-кмет, а кметица на нашия район Слатина стана една друга госпожа-гербаджийка Антоанета Не-знам-коя-си.

Тази свастика върху постамента на бюста-паметник на Гео Милев в едноименния парк в София си стои там вече повече от две години.

Е, както се забелязва и на снимките, някой се опитва да поизтрие и да поизчегърта малко свастиката, но само със шкурка и пила няма да стане.

Целият постамент трябва да се смени с някакъв по-хубав полиран материал, така че вандалите по-трудно да го оскверняват.

А самият бюст също е залят с блажна боя, която пак някой се е опитал да позачисти, но явно и това не е достатъчно.

Днес нашите управляващи изпълниха поредната си популистка акция - вграждат капсула с обръщение към бъдещите поколения с безумно безсъдържателен текст, който започва с деепричастие (любимата морфологична форма на тоталитарната стилистика).

В една спортна зала за стотици милиони.
Общината дава милиони за събиране и извозване на боклук, милиони - уж - за чистене на града, милиони - уж - за разчистване на улиците от сняг.

Нито едно от тези неща, за които се дават милиони, не се върши както трябва, но на общината й се свиди да даде две-три хиляди лева за почистване на бюста-паметник на Гео Милев и за замяна на постамента с друг от полиран гранит, например, в който спрейове и бои няма да попиват така неотстранимо.

***

А гаврата е несъмнена.

Гео Милев - като всички наистина големи творци и поети - е имал изключителна интуиция.

Той има една кратка публицистична работа, наречена "Фашизмът", написана и публикувана през 1924 г., в която пише за зараждането на фашизма в Италия.
В нея изразява мрачната прогноза, че тази чума ще повали цялата агонизираща Европа.

Така и става.

Но когато паметникът му в централен Софийски парк стои осквернен вече повече от две години, общината се стиска за две хиляди лева.

Защото както общината, така и държавата се управлява от една "политическа партия" за "европейското развитие" на страната ни.

Видяхме особено през последната седмица колко милеят и за европейското развитие на страната, и за европейското развитие на самата общност на Европейския съюз.

Демагогия, лъжи и популизъм до безкрай.


No comments: