Sunday, December 6, 2009

на Никулден за остров Тасос

Сигурно малцина ще се сетят каква е връзката.

Днес на празника на свети Николай от град Мир, област Ликия, Чудотворец и покровител на моряци, търговци и банкери, ще споделя с вас малко снимки и впечатления от Тасос, защото всички гръцки острови си имат светец-покровител.

Светец-покровител на Тасос е свети Николай.

Преди време тук разказах за островчето Амулиани, което си съперничи с Тасос по близост до нашата страна. До Амулиани се стига с малко фери от Трипити, а до Тасос - с по-големи ферита от Керамоти до главното селище на острова - Лименас.




Ето я камбанарията на църквата на свети Николай в Лименас.




А точно до нея е и огромният археологически парк.

Както знаем, през античността и особено в десетилетията между гръко-персийските и Пелопонеската война, островът страшно се замогнал и разцъфтял.

Отличен климат, много зеленина, отлично местоположение, интензивни търговски връзки с най-различни племена и народи - елини, египтяни, траки, лидийци, мидийци, обаче и най-важното: монопол върху медни и сребърни мини на Халкидики...
Как да не процъфти един островен полис при тези условия?





Малко параклисче на брега на морето. Напомня на моряците, като излязат от пристанището (Лименас) и навлязат в Егейското море, да не забравят за светеца, който пази всички на път в морската шир.

А знаете ли с какво е известно островчето отсреща?
Засега оставям това като въпросче към вас.
Ако никой не се сети, след няколко дни ще ви кажа отговора на въпроса.









А тези снимки показват вътрешността на църквата "Свети Николай" в Лименас.
Отлично се вижда, че е бил античен храм, който след покръстването си тасосците превърнали в християнска църква.





Освен стотици миниатюрни плажове и няколко малки селища с пристанища, хотелчета, кафененца и тавернички, в Лименас има и много богат археологически музей.
Чудесна експозиция и едночасов филм за историческото развитие на острова, който, както всички знаем от нашата история и нашата литература - "Тютюн" на Димитър Димов, разбира се - е бил окупиран от българската армия през Втората световна война, когато, уви, сме били съюзници на нацистите...





Не съм била още на нито един на островите "от другата страна" - най-западните, като Керкира, Итака, Закинтос и т.н., но определено, сред всички острови в Егейско море Тасос е най-зеленият.
Преди време тук писах, че никога няма да разбера защо цялата световна и гръцка снобария се тъпче на Миконос, който е един пустинен и пясъчен пущинак, без почти никаква растителност.
Тасос си заслужава името "изумруденият остров".

И Аристотел, и още повече Теофраст са го харесвали много - заради зеленината и благоприятните му ветрове.

А бащата на медицината Хипократ някъде бил написал (но това не съм го проверила все още лично), че най-благоприятното място за живот, заради благотворните си ветрове и мек климат през лятото, е остров Тасос.





Едно от любимите развлечения за туристите е еднодневна обиколка с корабче или по-скоро с голяма лодка около острова.
Спира се на няколко места за плаж и плуване в едни бистри и чисти води, каквито другаде не съм виждала.

А високо на скалите се вижда манастирът на свети Архангел Михаил.

***

Честит празник на всички и особено на Николай, който сега е в северната и мрачна Варшава!

Пожелавам на всички, които надничат тук, днешният празник на свети Николай да стане начало на една поредица от весели зимни християнски празници!

Да сте весели, здрави и щастливи!

4 comments:

Bulpartners Travel said...

Здравейте доц. Гочева, да ви е честит Никулден!

С удоволствие преглеждам дневничето ви, което ми действа винаги добре. Човек има нужда да запълва душата си с неща, които намира за необходими. Е, аз знам, че винаги при вас ще открия нещо хубаво.
По повод гръцките острови: смятам, че "зеленият остров", както наричат Корфу, ще ви очарова. Помислете за Великден или по време на майските почивни дни за една разходка до Керкира.
http://fantasy-travel.eu/index.php?page=57&lang=1&cid=63&offer=92
Това е агенцията на моята приятелка Лидия, която е историк. Учила е и в Янина. Познава цяла Гърция и прави чудесни програми. Бях с нея през май в Корфу и съм много доволна. Вие ще прецените как и кога бихте избрали тази дестинация. Моите впечатления са конкретно от това пътуване, което ми се стори дълго, но за сметка на това, научих доста неща и се радвам, че го осъществих.

Желая ви здраве, мир и любов!

Поздрави,
Веселина

Димка Гичева-Гочева said...

Благодаря, Веселина,
но и аз имам приятелка-туроператор, а и освен това на организирани екскурзии с голяма група други туристи не ходим никога.
Семейните пътувания са нещо много по-хубаво от груповите.
А специално за пътуванията до онези острови, до преди година ги избягвахме, защото прочутият ходос Егнатия - от Солун през Янина до Игуменица - беше кошмарен.
Сега най-после с пари на ЕС построиха магистрала с много тунели и е много по-бързо и безопасно да се пътува дотам.
Все пак благодаря за предложението.
Ако е рекъл Господ, някой път ще се озова и на някой от онези острови.

Maria Pepeldjiyska said...

Попаднах тук , следвайки Блога Прочети това....но съм много доволна, че надникнах. Аз и семейството ми сме също планинари, затова с удоволствие изчетох 2-з поста, но ще има още много да попрочета !
Поздрави !
Пепеляшка

Zorba said...

Научете още за остров Тасос от новия информационен сайт www.thassos-info.com