Saturday, June 13, 2009

още впечатления и размисли за зелените



И така. Навлизаме в същинската част.

Новите Зелени са много симпатични, космополитни, шарени и весели.
Направиха много през последните години, а някои от тях наистина отдавна правят много за запазването на природата у нас.

Големият проблем засега е, че не са много речовити.

Когато имат думата, както беше на представянето на техните кандидати миналия петък пред всички тези млади хора, които жаждат за общност и за смислено-увличащо говорене, никой от говорещите не говори дълго, което беше правилно, но никой не говори ясно, което беше неправилно.

Може да се говори кратко, но ясно и убедително.

За съжаление, миналият път останах с впечатлението, че колегите просто не са си изпълнили домашната работа.
Всички казаха по няколко общи приказки - и толкова.

Впрочем, една от основните причини да не се присъединя към януарските протести пред Парламента беше точно тази - все пак нещо да трябва да се заяви като теза и да се докаже.
Нещо трябва да се артикулира, да се обясни с думи и тези думи да подействат на слушащите.
Януарските протести нямаха убедително послание.

Протестите на студентите от СРОКСОС (или както там беше) бяха справедливи, защото безобразията в гетото Студентски град са невъобразими, но колегите трябваше да си приготвят домашната работа - ако не за януарските протести, то поне сега.

Нали на концерта в Борисовата градина се продаваха едни кръгли значки в два цвята?
На едните от тях - бели със зелен надпис - е написано За да останат хора в България, а на другите - зелени с бял надпис - е написано За да остане природа в България.

Според мен, втората цел е много по-лесно разбираема и интуитивно близка на много наши съграждани - потенциални избиратели и симпатизанти.

За да остане природа в България е част от глобалното екологично и европейско зелено движение.
Тази цел, тази кауза е много по-лесна за внушаване.
Дет се вика, няма нужда от много думи и обяснение.
От само себе си е ясно.

Според мен, обаче, първото е също така важно и ако наистина искат да успеят и да станат ефективна общност, Зелените трябва да наблегнат на обяснението Как ще направим така, че да останат хора в България.

Засега, за съжаление, не виждам особено убедително говорене по тази тема.

Днес слушах и гледах сутринта в сутрешния блок по ретивито Ясен Атанасов, който наистина е речовит, човек на словото, но пак беше много общо говоренето му.
Преди няколко дни при Явор Дачков пак по ретивито гледах и Андрей Ковачев, но той пък каза, че за тях запазването на природата е основен и единствен приоритет.

Според мен, както природата има нужда от защита, така и хората у нас.

Зелените трябва да наблегнат на образованието - какво и как да се направи, така че учениците в горните класове и студентите, докторантите и младите преподаватели да не закопняват за емиграция.

В това отношение старите партии се орезилиха непоправимо. С много малки персонални изключения, но за това ще пиша друг път.

Преди малко гледах сайта на Зелените и не видях тяхната предизборна програма за
нашия парламент, но дано да наблегнат в нея на образованието - както на средното, така и на висшето.
За да останат хора в България.

И последно в този ред, но не и по важност.

Много е важно Градинко и Асен Генов да започнат да се въздържат от нападки към православната Църква.

Всеки който е нападал нашата Църква, нашата най-стара институция, после не е прокопсАл.

Ако трябва да погледнем сериозно богословски и философски, всеки един иудеин, всеки християнин и всеки мюсюлманин би могъл като политически профил да приеме някоя екоорганизация, защото светът е Негово творение, Той е творец на всичко видимо и невидимо.
Земята е прекрасна, защото е създадена от Него и ние - венецът на творението - трябва да го пазим и да се грижим за него.

Така че, не го представяйте зеленото движение сега у нас като кришнарство или нещо източно, защото кришнарите и будистите у нас са едно хипер-ултра-супер малко малцинство.

Всички хора, които изповядват християнство и ислям у нас, а те наистина са много, не могат да имат какво и да било против една екопартия. Даже напротив.

2 comments:

Rosen Hinkov said...

Така, както ги описваш- са симпатични, но неефективни. Аз ги виждах, ВИ виждах:) в една коалиция със сините, но явно и двете страни не положиха усилия и тази идея се разпадна.
Може и да вкарате 1-2 депутати, но наистина не е ясно освен за природа, за какво друго настоявате. Ако нистина няма икономчески условия за живот и профсионално развите в Бг. естествено е ,че хората които ги е грижа за природата, ще се махнат, все пак не са зайци, които да гризат само трева и моркови, колкото и да е евтино и здравословно.

Димка Гичева-Гочева said...

Не, не ме причислявай към тях.
Аз не съм член на тази партия, нито съм в ръководството, нито мога да вземам и да влияя по какъвто и да било начин на вземането на решения при тях.

На мен три години членство в Зелената партия, партийни събрания, митинги, шествия, демонстрации и т.н. от началото на 90-те ми стигат.

Сега съм само симпатизант и затова внимателно ги наблюдавам, гласувах за тях на европейските избори, но ако те не се придвижат напред в аргументацията, няма да гласувам на тях за нашите парламентарни.

Да, страната ни е най-бедната в ЕС, но все пак може много да се направи, за да останат хора в България.

Старата политическа класа не направи почти нищо.С няколко изключения за реформирането на висшето образование, а то тук е заровено кучето.
Младите хора, много от тях, когато навършат пълнолетие, попадат във висша образователна институция, а
някои от тях - в общежитие, студентски град.
Още от първата година на следването и пребиваването в Студентски град се разбира в каква страна живееш, но старата политическа класа си трае.
А новите Зелени са все още инфантилни и дори онези от тях, които са над 30 години не се осмеляват да кажат неща, които трябва да имат смелост да кажат.