Wednesday, May 29, 2024

генериране, ама не съвсем

 Вчера фейсбук ми припомни написан статус преди 5 години. В едно отношение ситуацията съвсем мънинко се подобри, в няколко други – зловещо се влоши.

Но за влошаването след малко.
Сега първо две смешки.
Едната е от снощното предаване "Последният печели" по БНТ.
На въпрос:
Кой отвлича Хубавата Елена и с това дава повод за започване на Троянската война?,
участникът отговори:
– Осман паша.
Sic.
Другата е отпреди минути.
По "Стани богат" участник отговаря на въпроса "По какво са специалисти енолозите?" И четирите възможности са: ракия, уиски, водка и вино.
Участникът правилно отговори "вино", но поясни, че мисли така, защото втората част на думата "-лози" означава, че въпросните специалисти изследват лозите, лозята. Ерго, енолозите са специалистите по виното.
Така, де. Осман паша е отвлякъл Хубавата Елена, а енолозите са специалисти по лозите и по лозята, както и всички останали съществителни за професии, които завършват на "-лози".
Дотук свършва веселата част, започва сериозната.
Преди 5 години съм написала за л ъ ж а т а, с която ни баламосват, че – уж– всички държавни институции, които се интересуват от нас и научната ни продукция, правят справки с университетската информационна база АВТОРИТЕ.
С ректорски заповеди всяка година в началото на януари ни нареждат да си попълним всички данни за публикации и цитати в АВТОРИТЕ до 31 януари, защото – прочетете, моля, внимателно – всички останали бази данни генерират информацията си оттам.
Генерират, генерират, ама "татко ще ми купи колело, ама друг път".
Абсолютно нищо не генерира фамозната паразитна стуктура НАЦИД, която от 6 години е най-авторитетната и респектабилна база данни съобразно разпоредбите на злокобния ЗРАСРБ, приет от третото управление на м у т р и т е в началото на май 2018 г. с изключителното съдействие на Екзекутора-академик-пророк-и-апостол на наукометрията – академик Н. Д.
За него поне десет пъти съм писала тук и на блога ми – от 11 години, откакто стана заместник-министър във второто правителство на м у т р и т е, работи за убиването на родната хуманитаристика, за книжнината и публикациите на български език.
Само един пример ще дам.
Напишете името Николай Вълков Гочев в Гугъл и вижте какво ще ви покаже АВТОРИТЕ.
Напишете после неговото име в база данни на НАЦИД, за да видите как – уж – автоматично г е н е р и р а н а т а
информация е
изтрила и анулирала
повечето от преводите и публикациите му. 60% от публикациите му са анулирани.
Освен това според НАЦИД Н. В. Гочев не е участвал никога в никакви научни конференции и не е изнесъл нито един доклад за 31 години трудов стаж!
Това е така, защото университетските администратори и овластени хабилитирани лица, както и още по-овластените чиновници в НАЦИД са политически назначени лица, които безпрекословно изпълняват заповедите на своите началници, съответно: в университета – на декани и заместник-декани, ректори и заместник-ректори; а в НАЦИД – на министъра и заместник-министрите.
По някаква случайност съвсем наскоро се запознах с университетската колега-служителка, която администрира НАЦИД-Прокрустовото ложе и я попитах как така 60% от книгите и преводите на Гочев са анулирани и 100% от докладите му на конференции.
Тя беше изключително любезна, покани ме в кабинета си и ми показа на служебния си компютър писмо от някаква госпожа.
С инициали Д. Т. Разбира се, няма да ѝ напиша името.
Тя ѝ наредила да и з т р и е всички издания – цялостни и частични – на преводите на "Метафизика", на "Антигона", на "Трагедията", която излезе миналата година. Както и всички доклади на Гочев, разбира се.
Попитах:
– Добре, благодаря Ви много, че ми показахте това писмо-заповед от Д. Т. А каква е тя? Филолог, класически филолог, славист, славобългарист?
Колегата от ФКНФ не знаеше, каза само, че тя е вече пенсионирана, не беше сигурна дали изобщо и висше образование е имала.
– Ами, така са ѝ наредили от министерството и от ректората, после тя ми написа писмо. Трябваше да изпълня заповедта, разбирате ли, иначе ще ме уволнят.
Та, така, дотук с лъжите за г е н е р и р а н е т о на информацията, която уж се прелива автоматично от АВТОРИТЕ в НАЦИД.
Все пак, в защита на служителката Д. Т., чието писмо ми беше показано от университетската колега-администратор на НАЦИД, трябва да напиша, че в писмото се съдържаше нареждане книгата "Александрия II", която преди 5 години беше обявена за несъществуваща, сега милостиво е вписана някъде там в оскъдния списък на публикациите на Н. В. Гочев.
Това означава, че партийният секратар на "Дай, България" във ФКНФ е позагубил влияние в НАЦИД, поне неговите лъжи са смекчени.
Та, това е. Всеки, който гласува за м у т р и т е
или за прекратилите промяната и продължаващите подмяната,
хвърля буца пръст върху капака на погребаната родна хуанитаристика и книжнината на български език.

***
А това е написаното преди 5 години:

В годината, в която най-старият и най-големият наш университет навърши 130 години, простосмъртният университетски преподавател е подложен на небивал бюрократичен тормоз.
Първо, трябва да попълваме системата бази с данни "Авторите", за която бяхме лъгани и мамени с години, че ще се ползва не само за отчитане на научно-изследователската работа на университета, факултетите и катедрите като цяло, но и от която ще се генерират (sic!, "генерират", да не ви разправям какви вицове има в университетския фолклор за ГЕНЕРИРАНЕТО от "Авторите", че съм достопочтена матрона на почти 55 години) всички данни за атестациите и процедурите за научните степени и позиции.
Няма такова нещо. "Авторите" нищо не генерират. Нали знаете всички как се генерира генерирането? Не и от "Авторите". Да не давам повече подсказки, че ме е срам в качеството ми на достопочтенна матрона на почти 55 години.
Второ, за попълване на информацията в НАЦИД бланките и екселските таблици са съвсем други и несъвместими с "Авторите".
Трето, за атестациите ни екселските таблици са още по-различни.
Четвърто, екселските таблици за попълване на данните за попълване на информацията за изпълняването на минималните национални изисквания - МНИ, изобщо, ама съвсем изобщо, за да започнат каквито и да било конкурси, са още по-различни и също несъместими с "Авторите", и не приемат информация, надвишаваща един ред в съответните правоъгълници.
Пето, има и екселски таблици за аудиторната натовареност и т. н.
Човек трябва да е напълно материално осигурен, да има семейно жилище в града, в който преподава и да има възможност да плаща на личен секретар, който/която да работи като личен сътрудник на половин работен ден поне, за да си позволи лукса да се занимава и с преподаване, и с изследвания, писане, превеждане, четене на работите на колегите и прочие.

No comments: