Tuesday, June 14, 2022

за Петдесетница и Светия Дух

 


На празника Петдесетница три пъти се молим коленопреклонно.

Първата коленопреклонна молитва е отправена към Бог Отец: да прости всички грехове на младостта в нашето незнание; да не ни изостави в старостта ни и да посети сърцата ни с благодат и ги утвърди в светите Свои закони; да ни събере в небесната Църква.
Втората молитва е към Бог Син: да ни подаде дух на премъдрост, разум и страх Божий за достойни молитви към Него и за полезно за нас наставление в живота.
И третата молитва отново моли Сина Божий да упокои всички починали с надежда за тяхното възкресение и да отслаби мярката на тяхното осъждане, а нас живите да благослови.
За трите коленопреклонни молитви:

(на 12 юни, Петдесетница във фб)

***
И днес е много голям християнски празник, но понеже той винаги е в понеделник след неделята на Петдесетница и е в първия работен ден за седмицата, не се чува толкова много за него, колкото трябва.
Днес е празникът на Светия Дух – третата Ипостас в Светата Единосъщна Троица.
На български има чудесен превод на най-доброто философско и богословско съчинение според мен – на свети Василий Велики за Светия Дух. Издаден е преди 20 години. Преводач е Владимир Атанасов, редактор е Яна Букова.
Според мен това съчинение може и трябва да бъде много интересно дори и за невярващите филолози и езиковеди, защото в него свети Василий показва образец на виртуозна философия на езика, като е обяснил кратко и ясно в цитатите от Свещеното Писание какво означават изразите в родителен и винителен падеж – meta tou Patros и meta ton Patera.
А за вярващите – това е четивото.
Само един откъс от него:
Гл. 9: Определителни понятия за Светия Дух, следващи учението на Светото Писание
Дух Свети е главното Му, собственото Му название: А това е най-вече означението на всичко безтелесно, изцяло невеществено и несъставно... да мислим Духа като същност разумна, безпределен по мощ, неопределим по величина, неизмерим с времена и векове, щедър на всички блага, които притежаваме.
Честит празник на всички вярващи и на всички пишещи, говорещи с разум и вяра, преподаващи и превеждащи!
Всяко истинно, разумно, справедливо, човеколюбиво и богоугодно слово, написано или изречено от всеки човек, дори и от невярващите, според мен, дори и при атеистите, дори и при инославните, дори и при иноверците, е подкрепено от Светия Дух.
Духът животвори в Слово. (на 13 юни, Свети Дух, във фб)



No comments: