Wednesday, June 10, 2020

цялостни и частични






На празника на Светия Дух: триптих с четири метафизики.

От първото издание на превода минаха вече 20 години. 
В много горещото лято на 2000 г. преводът на Николай Гочев (на книгите I-III и X-XIV) и Иван Христов (на книги IV-IX) стигна до читателите... и след три години изчезна и от антикварните. 
Това първо издание беше на малкото храбро хуманитарно издателство "СОНМ", което дава толкова много на четящите у нас благодарение на моята мила приятелка от студентските години Дора Минева и талантливия художник и книгооформител Веселин Праматаров. Онази "Метафизика" беше част от поредица "Делос". През 2017 г. писателят и публицистът Николай Фенерски публикува в неговото издателство "Дива 2007" книгите I-III и X-XIV, а през 2019 г. – книги IV-IX, като техен редактор е д-р Иван П. Петров.
Сега УИ "Св. Климент Охридски" публикува в едно книжно тяло 14-те книги, така, както ги е подредил Андроник Родоски. Тиражът е 150 екземпляра. Цената е 32 лева. 


Това означава, че след като необходимите книги стигнат до библиотеките, за читателите ще останат малко над 120. Но пък и двутомното издание на "Дива 2007" има своите предимства – в първия том има не един, а цели два предговора от мен )), във втория том има студия от Николай Гочев. "Метафизиката" е най-проблемната като структура книга на Аристотел, защото е получила подредбата си столетия след смъртта му. Всъщност единственият безпроблемен текст на Аристотел по отношение на подредбата на книгите в него и на частите в книгите е "Никомахова етика". Че даже и тя не е съвсем безпроблемна, защото разсъжденията за снизходителността като висша форма на справедливостта в едни от ръкописите са в края на книга Епсилон, а в други ръкописи са пак в Епсилон, но са по-напред, веднага след правосъдното справедливо... Затова тези текстове е хубаво да излизат и на части, и в едно книжно тяло.

No comments: