Sunday, September 23, 2018

езерце за преплуване







Снимките са от така наречения "Кампус Изток".

На адрес бул. "Цариградско шосе" № 125 има няколко блока, като в Първи, Втори, Трети и Четвърти блок на кампуса се случва изцяло преподаването на студентите от почти всички специалности на Философския факултет, на Стопанския и на някои специалности от ФКНФ на Софийския университет.

В блок Едно
учат студентите от две специалности във Философски факултет: Културология и Библиотечни и информационни науки.

В същия блок Първи се помещава и Изпълнителната агенция по лозата и виното: http://www.eavw.com/

Също в него е и Институтът по аграрна икономика, който е част от Селскостопанската академия http://www.iae-bg.com/library/cal-contacts/

Доскоро там беше и Институт Германикум.

Блок Първи отдавна е в окаяно състояние. В него са подслонени части от няколко държавни институции - от най-големия университет, от една изпълнителна агенция, от един институт на Селскостопанската академия.
И понеже се ползва от няколко държавни институции, явно общите части, мазето, канализацията и фасадата са ничии.

Сградата е от най-масивните и тежки сгради с концепцията на тоталитарната архитектура: огромна сграда, но само с един вход: за да се следи зорко кой влиза и излиза.
На партерния етаж откъм северната страна имаше само огромни прозорци, които допреди две години бяха изпочупени.

Веднъж един богат лозар идвал по работа в Изпълнителната агенция по лозата и виното, чул как вятърът свири през изпочупените прозорци на партера, свило му се сърцето от тази мизерия и дал на няколкото институции-обитатели една солидна сума.
С нея бяха поставени нови прозорци с алуминиева дограма, беше боядисан партерът, появиха се масички и кръгли диванчета, така че широкото партерно помещение стана по-приветливо.


На четвъртия и петия етаж, където са разположени аудиториите, кабинетите и библиотеките на двете специалности от ФФ, все още има условия за преподаване, четене, писане, учене.

Но все пак до тях трябва някак да се стига.

По алеите, по които се опитваме да преминем, ако идваме откъм бул. "Шипченски проход", обикновено има огромни локви, кал, дупки, непочистени шахти.

Тези снимки направих преди няколко дни, а в София от две седмици не е падала и капка дъжд.
Ако в сухия и топъл септември има такива езерца, блата и калища по алеите между четирите блока, в които учат студентите от много специалности и факултети на най-стария и най-големия наш университет, какво ли ще стане, когато завалят октомврийските и ноемврийските дъждове.

Общината не си върши работата.

А община "Слатина" е на 150 метра от това междублоково пространство и от алеите около малкото стадионче.

Ако не се направи нещо в останалата една седмица до откриването на академичната учебна година, предлагам на всички тържества, които ще се провеждат през тази юбилейна година, да не бъдат канени представители на Столичната община, а ако някой се появи без покана - да бъде освиркан.

No comments: