Tuesday, September 11, 2018

сбогуване с професор Василка Тъпкова-Заимова



                         
  снимка на д-р Симеон Хинковски от откриването на научната конференция в чест на 90-годишнината на проф. Василка Тъпкова-Заимова, проведена на 28 февруари 2014 г.:

https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/novini/arhiv/arhiv_na_goreschi_novini/nauchna_konferenciya_v_chest_na_prof_vasilka_t_pkova_zaimova

    На 9 септември 2018 г. след продължително боледуване проф. Василка Тъпкова-Заимова, родена на 7 август 1924 г., си отиде от този свят.

Тя беше вдъхновяващ пример и уверение за мнозина от нас, че е възможно в една личност да се съберат не само необикновена ерудиция, но и изключителна етична висота, непресторена поведенческа прямота, неизтощима работоспособност, неизчерпаема преподавателска енергия, блестящи полиглотски познания, филологически таланти и философско-исторически рефлексии, аскетично себедържане, дистанцирана, но искрена човешка съпричастност в общуването с всички.
Но освен голям учен-византолог, историк и потомствен класически филолог, тя винаги е била образец и за родолюбие, за всеотдайност като съпруга и грижовност като майка. Тя беше еталон за стилна елегантност и доказателство за това, че и най-отговорните академични позиции не могат да отнемат от нея привлекателността на истинската жена, чиято хубост озарява всички възрасти.
Тя бе от съвсем малкото учени, които в търсенето на знанието, не изгубват нито за миг нито доброто, нито красивото.

Нека нейните близки да приемат и нашата скръб.

От тяхно име съобщаваме, че
опелото ще се извърши в храм „Успение Богородично“
на Централните софийски гробища
на 13.09.2018., четвъртък от 14: 30 ч.
Бог да я прости!
Светла да бъде паметта ѝ!

No comments: