Monday, May 16, 2016

представяне на "Евдемонии"

Днес, 16 май, от 18 часа в Зала 2 на Ректората


 ще бъде представена книгата 

Евдемонии 
на доц. д-р Христо Стоев,
който наскоро се присъедини към преподавателския състав на колегите
от катедра Философия във Философския факултет.

Христо Стоев е роден през 1973 г. в Бургас, завършил е философия, автор е на две книги върху философията на Кант. Доскоро преподаваше в Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски". 

На гърба на корицата той е написал:

Тази книга се е родила като фрагменти, но няма фрагментарен характер. Обединена е от общ дух на търсене на смисъл и четири женски имена, вплетени в обща игра. Тя не представлява чиста философия, нито литература par excellence, но търси общото им пространство, доколкото цени пълнокръвното единство на послание и стил. Всички теми в нея опират в крайна сметка до спецификата на човешкото присъствие в света. Ако перифразираме един философ на 20-ти век, човекът е същество, което превръща собственото си битие в проблем. Това самопроблематизиране се случва още на ниво поведение или жизнена нагласа, но тук то е предприето по пътя на философска рефлексия. 

И още:

Щастие от гръцки е eudaimonia. Eu-благо, daimonia-демоние.
Щастието, това е благодемоние. Демонът, това е вестител. Той скрива, чрез това, че открива. Няма универсални демони. Всеки демон има свое собствено лице. За него няма дума, но за него има име. Името не може да бъде повторено. Демоните не са подвластни на заклинания. Те се явяват само тук и сега. Изрязват процепи в хода на времето. Избират жеста, в който да се въплътят.

Авторът

Още много философско-литературни фрагменти можете да прочетете на блога на Христо Стоев, един наистина изискан и смислен философско-литературен виртуален оазис на красотата в словото и мисълта.

Книгата е публикувана от издателство "Ерго" в библиотека "+КонтраПункти-".

Заповядайте!


No comments: