Friday, November 6, 2015

отново кално цунами





Самоцитирам се от стената ми във фейсбук, откъдето обаче някои от тези коментари изчезнаха: 

Преди малко мутромилиционерската bTV изля поредната планина от кал върху нашия Университет. Някакъв човечец, който в момента го играе шеф на Сметната палата, пелтечи и обяснява, демек клевети 10 минути защо не са подписали финансовия отчет за миналата година.


Първо, липсвали били активи на стойност 10 милиона лева. След минута стана ясно, че "активи" ще рече например бюра, столове, банки, чинове, компютри и прочие мебели и техника, и че те може и да не липсват, а да са си в десетките сгради, които има Университетът в столицата. Проблемът бил в това, не че съвсем липсвали или че са се изпарили, а че не са инвентаризирани. Обаче зрителят рано сутрин, докато още си пие първото сутрешно кафе, най-вероятно не внимава и не прави разликата между "липса на имущество за 10 милиона лева" и "липса на опис/инвентаризация на имущество за 10 милиона лева". Защото, струва ми се, ако някой преброи всички банки, чинове, шкафчета, гардероби, стелажи, столове и техниката в нашите кабинети и аудитории, сигурно те ще направят имущество за 10 милиона лева, но понеже миналата година не е правена инвентаризация, сега това се представя като финансово престъпление и злоупотреба с имущество от мутромилиционерската телевизия.

Второто беше още по-смешно. За неплатените данъци на Университета. Аз, разбира се, внимавах, но се съмнявам, че всички зрители и слушатели, (защото тази телевизия може да се слуша и като радио), слушат толкова съсредоточено. Ама то се оказа и се каза с половин изречение, че данъците не че съвсем не били платени, а платените данъци не били осчетоводени. След което, разбира се, платените, но все още неосчетоводени плащания на данъците и материалните активи, които са си налични в нашите аудитории и кабинети, но не са инвентаризирани миналата година, бяха сравнени с изчезналите милиарди от КТБ. Всяка една клеветническа емисия в телевизията на мутрите завършва със съпоставителен "анализ", като този път те за разнообразие не приравниха нашия Университет със Свищовския финансово-стопански институт, а направо с източената с милиарди КТБ.

И понеже недоразсънените зрители и слушатели няма да направят разлика между "липса на материални активи за 10 милиона лева" и "липса на инвентаризация от миналата година на имущество за 10 милиона лева", а също така няма да направят разлика между "данъците не са платени" и "платените данъци не са осчетоводени", мутренската телевизия изля планината от кал малко преди осем часа със заключението: от нашия Университет се точат милиарди, така както, а може би и повече даже, отколкото от КТБ.


Ето затова кандидатите за ректор от десет останаха само двама. Мутрите ще хвърлят планини от кал върху Университета през цялата следваща година, за да дискредитират всички възможни професори, които биха решили да се кандидатират за президент или вицепрезидент догодина.

Преди няколко години същата тази мутромилиционерска телевизия води също толкова кална кампания срещу лекарското съсловие почти цяла година. Резултатът от това е, че повечето наши лекари, които имат и специалности, и специализации, отидоха на работа в чужбина. Мутрите не казват, че две трети от лекарите акушер-гинеколози напуснаха страната или че две трети от лекарите пулмолози също вече работят в Европа. Не само в по-малките градове и села, но дори и в сравнително големи като Стара Загора, където има Медицинска академия и университетска болница, половината от специалистите вече ги няма, и ако ти трябва специалист по белодробни заболявания, например, трябва да отидеш в Бургас или София. 

Мутрите съсипват Университета и не знам какво ще остане от него до догодина.

След ликвидирането на лекарското съсловие трябва да бъде ликвидирано преподавателското.


No comments: