Google+ Followers

Sunday, October 28, 2012

изгрев над КавалаТова е утрото и изгревът на Слънцето над Кавала на 4 септември, тази година.

Корабът "Митилини-Хиос" пристига и хвърля котва след 11 часа път от Лесбос до Кавала.
Както обикновено, видеото е направено с фотоапарата ми, защото снимките си ги правя с телефона.

Има много за споделяне за двете няколкодневни пътешествия, които направихме през изминалото лято.

Опитни пътешественици като нас имат какво да разкажат, защото:

Гърция не е далече и летуването в нея не е скъпо.

Пътуването е облекчено от това, че има много възможности, дори и за хора без личен автомобил, каквото е положението в нашето семейство.

Има влак от София до Солун и много автобуси дневно на най-различни фирми от различни български градове, минаващи през София за Солун и Атина.
Малко по-малко са автобусите, но все пак са достатъчно, особено малките маршрутки, които в летния сезон два пъти дневно за пет или шест часа вземат разстоянието от София до Кавала - през Банско, ГКПП Илинден, през Драма, до Кавала.

Много на брой екскурзии имаше през това лято от различни български градове до Керкира, или Корфу.

Летуването за една седмица с организирана екскурзия има както предимства, така и недостатъци.

Предимствата:

Качваш се в автобуса на паркинга до храма "Св. Александър Невски" и оттам нататък не мислиш за нищо.
Не знам как може да се шофира, дори и човек да има личен автомобил, повече от 14 часа, веднага след края на академичната учебна година на толкова дълъг път.
Освен че пътят е дълъг, при качване и слизане от ферибот, шофьорът на автомобил трябва да е много добър и бърз в маневрирането, обръщането, паркирането.
Пътуването с организирана екскурзия с автобус или изобщо без автомобил спестява всичко това, което е по възможностите най-вече на хора, много опитни в кормуването.

Автобусите и изобщо превозните средства на път за Западните Йонийски острови от няколко години вече минават от Солун до Игуменица по новата магистрала, която замени най-опасните серпентини от пътя по стария Ходос Егнатия.
После в Игуменица се взема ферибот за час и половина до Керкира, а после автобусът вози пътниците до хотелите им, често още за час път на север.

В цената на почти всички екскурзии, които масово се предлагаха това лято от различни туроператорски фирми от цялата страна, влиза и нощувката в приличен тризвезден хотел на брега на морето и храната all inclusive, че даже и бирата, или бялото и червено вино вечер, както и кафето и минералната вода през деня.

Недостатъците са:
В организирана екскурзия винаги има екскурзовод или спътници, които ограничават личното ти пространство, а и повечето автобуси на наши фирми, с които се пътува, не са в съвсем добро състояние.

Второто ни кратко пътуване през отминалото лято беше напълно самостоятелно.
С една раздрънкана маршрутка пътувахме от София до Кавала, а от Кавала до Митилене на Лесбос, а после и обратно - с кораб.

Пътуването с кораб е най-интересно, най-вълнуващо и най-достъпно като цена. Дори и на най-дългите дистанции, и до най-отдалечените острови, билетът за пътуване с кораб - отиване и връщане - не надхвърля 50 евро. Със самолет е двойно по-скъпо.

Освен това, какво е лятото без море и поне едно плаване с кораб, било за кратко, както кратичко се плава от Керамоти до Тасос, само за половин час, или от Игуменица до Керкира, за час и половина, или почти половин денонощие, както се плава от Кавала до Лесбос?

Дори и когато при нощното плаване морето е бурно и корабът скърца и се люлее в продължение на часове като грамадна сграда при силно земетресение, пак е незабравимо.

А най-любимият момент за мен от всяко плаване е приближаването към брега и хвърлянето на котвата.
Както и най-любимият момент от денонощието за мен е изгревът на Слънцето.No comments: