Monday, June 3, 2024

юбилей на Леда

 

селфи на Акропола отпреди два дни, 1 юни 2024 г., след концерта на "Рамщайн"

Днес Леда става на 30 години.

Да е здрава и щастлива, нека Бог да я благослови!

Тя е умна и талантлива млада жена, чете много и пише много. Тя е бакалавър по антропология, самостоятелна е отдавна, работи отдавна, пише отдавна – още от прогимназията, когато си направи блог.

От 1-ви до 12-клас учи в 31 СУЧЕМ „Иван Вазов“, известно като Бастилията. Харесваше много училището и след изпитите след 7-ми клас избра да остане в него, да не отива в друга гимназия.

Тя е от поколението, което от детската градина учи английски, но в училище от 5-ти до 7-ми клас учи и руски език, а от 8-ми до 12-ти беше в испанската паралелка. В училище беше почти пълна отличничка с изключение на учебната 2011/2012 г.  (когато започна наказателното дело срещу мен и тя го преживя мълчаливо и мъчително).

Любими предмети в училище ѝ бяха историята и литературата, езиците и философските дисциплини. Има няколко съученички, които са ѝ най-добри приятелки досега.

Завърши 12-ти клас със среден успех над 5.90 от петте гимназиални години, като на двете матури успехът ѝ беше 5.95 и 5.97.

В 12-ти клас дълго се колеба какво да следва. Един от пробните предварителни изпити, на които се яви, беше изпитът по журналистика във ФЖМК. На изпита се падна темата „Прекрасният нов свят“ и тя получи отличен 6. Може би в същия ден, когато стана ясно, че има максимална оценка, в най-близкия мол срещнах Зорница и Марин Бодаков – Бог да го прости! Той ми каза, че предния ден, като разсекретили имената на кандидатстудентите, полюбопитствал да види кой е автор на едно есе, което го впечатлило най-много и от името разбрал, че това е Леда Николаева Гочева. След което Марин каза: „Ако дойде при нас, с този талант за писане ще се отличава от останалите“.

В училище играеше в отбора по баскетбол и посещаваше кръжока по история, воден от класния ѝ ръководител д-р Антоан Тонев (в момента директор на СМГ, ако не греша). Беше решила, ако на националната олимпиада по история е на място от 1-во до 10-то, да се запише да следва археология в Историческия факултет, но на олимпиадата беше на 11-то място и тя избра да следва в НБУ. Ние с Николай също предпочитахме децата да не следват в университета, в който работим – достатъчно теглим ние, няма защо да патят и те.

На общообразователния приемен изпит-тест в НБУ имаше максимален брой точки, а после също беше почти пълна отличничка през годините на следването. Получаваше стипендия за това и съответно, не плащаше студентска такса.

Както в училище, така и в НБУ харесваше почти всичките си преподаватели.

В НБУ особено много харесваше проф. Лидия Денкова и доц. Боян Манчев, както и преподвателките по антропология доц. Евгения Благоева и доц. Росица Генчева. Там учи и малко латински, преподаваше ѝ д-р Владимир Маринов.

Много ѝ харесваха практиките, стажовете и учебните екскурзии, организирани от проф. Пламен Бочков и проф. Васил Гарнизов. Мечтаеше да мине през истинското посвещаване за всеки антрополог, мечтаеше за едно много продължителна практика, за оставане сред хора с друг бит и начин на живот, да отиде сред тях поне за една година, да се отдалечи от столицата.

По време на една лятна практика много ѝ бяха харесали скромните, кротки и трудолюбиви хора, които гледат копринени буби в селата между Ивайловград и Момчилград. Писа писма до кметовете им, но всички ѝ отговориха отрицателно, че не могат да я приемат, защото всички в тези села са бедни хора, няма нито един личен автомобил, в случай на разболяване или нараняване няма да могат да я закарат спешно до болница. С едно изречение: не можеха да приемат риск за живота и здравето на едно градско момиче, което да живее една година там и да отглежда копринени буби. Затова, когато започна ковид-локдауна, тя прекрати всички опити за изследователска едногодишна практика и за последващо писане на теоретична дипломна работа, яви се на писмен и устен държавен изпит. Взе с пълно отличие, разбира се. Това стана точно на рождения ѝ ден преди 4 години – 3 юни 2020 г.

Леда работи по нейно желание от есента на първи курс на следването си, отначало на половин работен ден в „Британика“, а след като завърши семестриално – в една фирма, в която работи и досега.

Имаше няколко участия в младежкото предаване БунтART, което се излъчваше по БНТ преди 10 години.

Писателският ѝ талант и страстта ѝ към киното не е необходимо да ги хваля, те са видими в публикациите ѝ.

Леда е кино-енциклопедия. Когато приятелите ѝ искат да научат или да си припомнят нещо за някой филм, не цъкат в IMDb, а ѝ звънят по телефона.

Леда има вече няколкостотин публикации в сайта ОперацияКино. Всяка седмица – по една кратка статия за нов филм, която тя пише само на основата на трейлъра за него, или даже още преди да има трейлър – за нещо, което е все още само проект и намерение.

Ето една от първите ѝ публикации, отпреди 6 години, а от 2018 година насам са вече повече от 300.

За 50 публикации годишно в края на всяка година получава символичен хонорар от около 200 лева

https://operationkino.net/2018/04/%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b8-%d0%b9%d0%b5%d0%bd-birds-of-prey/


***

Да е здрава и щастлива, нека Бог да я благослови!

На многая и благая лета!

 

 


 [N1]

No comments: