Monday, August 8, 2022

скръбна вест

Теодор Тодоров е загинал в автомобилна катастрофа на 1 август преди 6 дни. 

 Прекрасен човек, прекрасен. 

 Завършил класическата гимназия, после бакалавър по Класическа филология, после за малко студент в магистърската програма по арабистика, после учител по старогръцки и латински в същата гимназия, после студент в магистърската програма. 

Оказва се, че когато някой загине в злополука в началото на август, никой не може да съобщи за това, понеже всички уебмастъри са в отпуск. 
А впрочем, Теодор беше и създател на уебсайта на специалността Класическа филология, на актуалния в момента, от 2016 г. насам. 

 Шест дни той е отвъд и за това се мълчи, да не би децата от класическата гимназия и от класическа филология да се разстроят, че и Орлин си отиде скоро – Бог да го прости и него!

Колеги и приятели, Теодор се интересуваше и от Платоновата, и от египетската вяра в безсмъртието на душата като носител на живота. 
Грехота е на шестия ден на отлитането на душата му отвъд да се премълчава и да се крие злополуката с катастрофата на 1 август. 
И това, че той е издъхнал на автомагистрала "Тракия". 

Бог да прости Теодор и да го всели при най-праведните! 

На пострадалите колеги в катастрофата да даде бързо изцеление! 

 ***
През зимния семестър на 2016/2017 г. имах в Магистърската програма по Антична литература и култура един избираем курс за платонизма. Беше официално предназначен само за две студентки – Катрин и Милена, а по свое желание Стефан Стефанов ми асистираше в качеството си на докторант. 
 Стефан има огромен интерес и завидни познания за античната философия, а и точно тогава трябваше да получи някакви кредити за асистентска работа. 

 Т е о д о р – Бог да го прости! – по онова време беше студент-бакалавър, за него този курс не беше избираем, защото беше предназначен за магистрантите, но той с интерес идваше, без това да може да му се признае административно. 
В курса участваше по същия начин, от любов към философията, още един колега-първокурсник от новогръцка филология, също Стефан, ако не бъркам с фамилия Калпачки или Калпачев. Понякога в дискусиите участваше и Мария Николова, която 10 години преди това беше написала дипломна работа за математическите методи в „Тимей“, „Менон“ и „Теетет“. 
175 кабинет заприличваше на дядовата ръкавичка – почти 7 души в него всеки четвъртък от 10.15 до 12.00 часа. 
Така се сприятелих с Теодор. 

Много лъчезарен беше, уви, беше. 

А миналата година, когато Теодор съчетаваше учителската работа с магистърското следване, през зимния семестър с четирима колеги от магистърската програма на Класическа филология всеки вторник вечерта си говорехме за античната метафизика, пак избираем курс.

Отначало в 188 кабинет, после в платформата „Наследство. Бг“. 

Т е о д о р беше прочел всички диалози на Платон, за които говорихме и цялата Метафизика

През втория семестър и срок много му дотежа виртуалното битие – преподаване на учениците, учителски съвети, родителски срещи. Всичко само през платформи. 

Надяваше се тази година да се върнем към нормалния живот... 

Бог да го прости и да почива в мир!
(това е последната снимка, която имам, от последния път, когато го видях – на Четенията на АРУКО тази година в края на май)

No comments: