Google+ Followers

Thursday, June 22, 2017

благодарност за дарителкитеДнес, 22 юни от 16.30 часа в библиотека Филологии, на последния етаж в централното крило на Ректората ще бъде представянето на новото редактирано издание на осем от четиринадесетте книги от Метафизика: Α, α, Β, Ι, Κ, Λ, Μ, Ν..
Домакин е Асоциацията за развитие на университетското класическо образование: https://aaduce.wordpress.com/

Издателство "Дива 2007" осъществи изданието, което стана възможно благодарение на спомоществователството на д-р Деворина Гамалова.

Тя е концертна изпълнителка и преподавателка по цигулка и виола, но и доктор по богословие с магистърска теза за музиката в Свещеното Писание на Стария Завет, и с дисертация за музиката в духовния живот на християнина. 
Повече за нейния репертоар, концертна и преподавателска дейност вижте тук: http://dgamalova.milostiv.org/bg/bio/biography


Д-р Деворина Гамалова е родена в България и завършва СМУ "Проф. В.Стоянов" в Русе в класа по цигулка на Анелия Попова. Получава първи отличия на местни и национални конкурси.
Продължава образованието си в Държавната музикална академия в София при проф. Боян Лечев и асистент, сега вече проф. Дора Бръчкова.

През 1988 г. участва в майсторски курс във Ваймар, спечелва конкурс за концертмайстор на Ризенския Симфоничен оркестър в Дрезден и остава в него в продължение на четири години.
От 1992 до 1994 специализира цигулка и виола при проф. Григорий Жислин в Royal College of Music в Лондон. През 1994 г. получава стипендия за специализация с виола в Guildhall School of Music - Лондон и учи там при проф. Дейвид Такено. 

През 2002 г. завършва второ висше образование в Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", а през 2008 защитава докторска дисертация в 
London College of Music към Thames Valley University 
на тема “Ролята на музиката за духовния живот в светлината на православната християнска традиция
Концертира като солистка и камерен изпълнител в България, Германия, Англия, Италия, Югославия, Франция, а от 1995 редовно изнася концерти и за създадената от Йехуди Менухин организация "Live Music Now".
Осъществила е записи за компакт-дискове, за радио Лондон (ВВС), Дрезден, Кьолн, Дюселдорф, Берлин и др. Участва в телевизионни и радио програми, включително със солови изпълнения в програма за Йехуди Менухин. В 1998 записва самостоятелен СD с произведения от Пуленк, Чайковски, Големинов и Шуман.
Преподавателската си дейност по цигулка и виола Д. Гамалова започва в South Downs College. От 1999 до 2003 асистира на проф. Григорий Жислин в Royal College of Music - Лондон. В момента преподава в Goldsmith University of London, където е редовен преподавател от 1997, в Birmingham Conservatoire и Trinity College of Music от 2000 и в London College of Music от 2005.
Деворина живо се интересува от литература, поезия, различни видове изкуства, религия, философия и езици. Успоредно с музикалната си дейност тя се занимава с преводи и писане и има редица публикации на поетични и прозаични произведения на български и немски.

*******


В научния апарат на новото издание на книгите Α, α, Β, Ι, Κ, Λ, Μ, Ν от преводача Николай Гочев са включени: индекс на имената и много подробен индекс на почти 250 философски понятия. Това прави книгата своеобразен речник на Аристотеловата теологика.
Също така в книгата е включена встъпителната ми студия към първото издание от 2000 г., което тогава беше осъществено от "СОНМ" с помощта на специална издателска програма на Централноевропейския университет в Будапеща. Има още един предговор към новото издание, който беше написан миналата година: за 2400-годишния юбилей на Философа и за българското аристотелознание. Именно защото беше замислено като издание, посветено на юбилея, в него са включени четири тематични библиографии. 
Първата от тях е библиография на цялостните преводи на български език на трактати на Аристотел, а втората е библиография на съвременните интерпретации на български учени за него. В нея съм включила както цели книги, така и статии и студии, в които на фокус са проблеми от мисленето на Философа. Има книги, в които дискутирането им не се съсредоточава само в една част, а преминава през цялостния ход на аналитичното разгръщане, както е във Форма и отношение на Димитър Михалчев, например.  В тази втора тематична библиография има сравнително изчерпателен списък на публикациите на двата университетски стожера на аристотелизма в близкото минало у нас - проф. д-р Александър Ничев и проф. д-р Ради Радев. Също така от тази тематична библиография може да се види и кои са съвременните ни колеги, които по един или друг начин изследват перипатетическата традиция в историята на мисълта през следващите интелектуални епохи.

Третата библиография е съвсем минималистична: на избрани издания на гръцкия текст на някои от трактатите и само на някои преводи на Аристотелови творби на други езици, а четвъртата е отново пределно субективно-селективна и кратка - на някои чуждоезични интерпретации за тях. Все пак, книгата не биваше да става огромна.Художник е г-жа Мария Фенерска, а предпечатната подготовка направи г-жа Елена Лазова.


За книгата днес следобед ще говорят (може би) проф. дфн Анастас Герджиков, в качеството си на преводач на Политика, и доц. д-р Веселин Дафов – преподавател по онтология във Философския факултет на нашия Университет.

*******
Но в този пост, освен за предстоящото събитие, искам да споделя: колко е важно да имаме приятели. И Аристотел мисли така, като го обосновава и в Евдемова, и в Никомахова етика.
Без приятели животът няма цялост.
Без приятелство в живота няма щастие.

Благодарение на две приятелки и миналата, и тази година успяхме да осъществим неща, които са наша непосредна университетска задача. Мисията и на университетите, и на преподавателите е да препредават знанието, да го съхраняват и обогатяват, и ако могат, да създават и ново познание.
През миналата година като организатор на конференцията Предизвикателството: Аристотел, която се проведе в края на ноември в нашия Университет, се видях в чудо как ще се справим с минималистичния бюджет, с който разполагахме: можехме да поканим не повече от петима чуждестранни гости и да ги настаним. 
Символичен хонорар за голямата си организаторска дейност получиха двете колеги-докторантки г-жа Велислава Тодорова и г-жа Елена Чорбаджиева. 
С дарение от 1000 лева от г-жа Мария Николова и с подкрепата на ръководителите на трите философски катедри във ФФ, които съдействаха за допълнително финансиране от средствата за специалност Философия, се справихме и с останалата част на организацията.

******

Г-жа Мария Николова завърши бакалавърската степен по философия през 2006 г. с дипломна работа за математическите методи в диалозите Тимей, Теетет и Менон на Платон. Надявам се, че все някога ще успеем да я публикуваме поне в електронен вид на сайта на АРУКО.

С нейна помощ не само успяхме да организираме конференцията миналата година, но също така през тази година Николай Гочев напредва успешно в превеждането на останалите шест книги на Метафизика - от Четвърта до Девета. С Божията помощ преводът му скоро ще бъде завършен, редактиран и коментиран, а да се надяваме, че догодина най-късно по това време ще стигне и до читателите. 

И така, в нашия Университет, който догодина ще чества своя 130-годишен юбилей, много хубави неща са се случвали в миналото и се случват и днес благодарение на благородството на дарителството.  

Да са живи и здрави двете приятелки-дарителки, които от миналата година ни подкрепят в най-решителните мигове


и нека примерът им да се следва!


No comments: