Tuesday, May 31, 2022

преврат в университета

 

Становище на ОС на БАН по изменение и допълнение на ППЗРАСРБ:

https://www.bas.bg/?p=39504

Колегата доц. д-р Styliana Batalova е написалата преди малко във фейсбук, че на сайта на БАН е публикувано становището на Общото събрание на БАН. Датата на публикацията е вчерашната, 30 май. Изказано е принципно одобрение за единия от проектите, тъй като другият се отнася само за университетите, но с препоръката да се направят промени, уточнения, корекции и са дадени няколко конкретни предложения.

Общото събрание на Софийския университет, за разлика от Общото събрание на БАН, със смазващо мнозинство на 18 май е гласувало Декларация, призоваваща министъра да оттегли и двата си проекта.
Както виждаме, той нито ги оттегля, нито подава оставка, нито се извинява на колегията от университета, в който е работил досега.
В нашия университет се извършва вътрешноинституционален преврат.
Въпреки решението на Общото събрание, прието с 205 гласа "за", само 3 гласа "против" и 14 въздържали се, се провеждат срещи с министъра, на които се формират работни групи, услужливи сътрудници сътрудничат и помагат да поправяне на непоправимото.
Становищата и препоръките, обобщени от колегиите на Философския факултет, ФСлФ, ФКНФ, ФЖМК и Историческия факултет, в съвкупността си са повече от 50 страници. Освен впечатляващия обем, който надхвърля вече три пъти проектопредложенията за решения на МС, няма останало нито едно изречение в тях, което да не подлежи на отмяна или коренна промяна, според това, което различните факултетни колегии предлагат.
Противозаконният характер на двата проекта много добре е представен в Становището на Факултетния съвет на Юридическия факултет, прието на 17 май, като именно то е в сърцевината на Декларацията на ОС на Софийския университет от 18 май.
Дословният Протокол от заседанието на Общото събрание на Софийския университет е вече достъпен за всички преподаватели и служители в интранет.
За пореден път се стига до разкол между институтските учени и университетските преподаватели, до раздори вътре в университета.
За пореден път имаме колеги, които играят двулична двойна игра. На заседанията на Факултетните съвети и на Общото събрание гласуват с едната си ръка "за" заедно с огромното мнозинство от останалите членове на събранията,
а с другата си ръка бързичко телефонират на министъра за уговаряне на "разяснителни" и "обяснителни" срещи на работните групи от колаборационисти.

No comments: