Friday, October 26, 2018

събранието?... както обикновено



Първо, честит празник на свети Димитър на всички, които четат тук и на френдовете във фейсбук!

Днес, макар и празничен ден, имахме сериозна работа във Философския факултет.

Ето кратки впечатления, но не си мислете, че съм огорчена или гневна.
Не, описвам ги като хроникьорка, да се помнят, защото и това е част от историята на нашия 130-годишен университет.



Общото събрание на ФФ днес беше поредна демонстрация на институционалната развала във факултета. Обикновено се изказвам, само миналата година пропуснах, защото бях в платен отпуск от натрупани през годините дни. 
И тази година се изказах, след време подробно ще напиша как.

На някои от критичните ми въпроси и питания изобщо не беше отговорено, а на най-сериозното от тях деканът отговори "доц. Гичева-Гочева да отиде да пие една ракия" (sic!) Сега, първо, които ме познават добре, знаят, че ракия не пия въобще, а мно-о-о-го бира в топлите месеци и вино в студените. 

Второ. Не знам тази цинична, садистична и нагла реплика дали ще бъде протоколирана, защото дори и нещо да се протоколира във ФФ, то после бива фалшифицирано. Днес дадох на ОС два примера за фалшифициране на протоколи от заседания на ФС, като за първия протокол вече съм споменавала поне два пъти на предишни общи събрания. Кель файда?

Днес им казах, че е фалшифициран и протокол от 8 юли 2014 г., като от него е изтрита предпоследната точка от дневния ред, която имаше сериозни последици за една преподавателка и за една катедра...А деканът след това увери общото събрание, че той не фалшифицира протоколи, но не каза кой според него го прави. 
И аз не знам кой фалшифицира някои протоколи от заседания на ФС, но знам как после някои хора ги употребяват за знакови наказателни процеси.

Събранието започна, както си му е редът, с гласуване на дневен ред: 
1. Отчет на декана и обсъждането му; 
2. Избор на някои нови членове на ФС за попълване на квоти; 
3. Точка разни, за която имаше депозирани два доклада - един от катедра Социология и един от доц. Дафов. 

Но събранието беше изключително ловко манипулирано, както и друг път е ставало. 
Само дето обикновено манипулациите са партизанско-партийни. 
Преди 5 години, например, вместо да обсъдим доклада на декана, в аудиторията нахлуха ранобудните окупатори и ... вечерта беше обявена пълната окупация на университета.

 Изказванията след доклада на декана днес неизвестно защо бяха изместени от приоритетно обсъждане на предложението на катедрата по Социология, което трябваше да е точка 3 от абсолютно единодушно приетия дневен ред. 

Бяхме бетер партиен конгрес: 100% единодушие при гласуването на дневния ред и 100% успешно манипулиране чрез апаратен трик: 
като първо изказване след доклада се пуска нещо, което изкарва топката в тъч... 

Докладът на катедрата по Социология за облекчаване на задушаващия бюрократичен документооборот е публикуван в интранет и като начало замисълът не е лош, но както знаем, пътят към ада е постлан с добри намерения. 
Този доклад заслужаваше наистина обсъждане, защото в последната си точка включва предложение за премахване на главните книги! 
Ако не са го фалшифицирали вече, така пишеше допреди малко в него. А Законът за висше образование и Правилникът на нашия уни изискват опазването на определена документация за вечни времена! 


По този повод, ако беше се стигнало до точка 3 от дневния ред, щях също да се изкажа, че има вековни университетски библиотеки в Европа, в които заради опазването на най-старите ръкописи и документацията (която в много случаи е върху пергаменти от волски кожи отпреди няколко века) и заради съхраняването на редки книги от времето на Гутенберг, в библиотеките се отглежда един рядък вид прилепи, които вечер се пускат, за да си похапват прилепите мушици и прочие буболечки, които мушици, молци и прочие буболечки биха си похапнали от старите ръкописи, документи и книги. Това са го открили португалците и наскоро и в нашата НБКМ бяха показани как в Коимбра и Лисабон чрез прилепите са опазвали ценното с векове. В други университетски и манастирски библиотеки се използват едни големи машини, които пускат азот в помощенията с най-ценното. 

А при нас, хората, които са на заплата и на щат и в други държавни институции и/или университети, и/или от години работят и в мощни НПО (със заплати в пъти по-високи от нашите, дето сме балами-лоялни на университета), понеже нямат време и ги мързи да попълват главните книги, предложиха тяхното унищожаване! Имаше и против, и въздържали се, но с мнозинство това срамно предложение пое пътя си към Общото събрание на целия университет. От името на ОС на ФФ.

Под предлог, че събранието губи кворум, точка трета беше отменена, но на доц. Дафов все пак беше дадена думата за малко преди паузата и гласуването за нови членове на ФС. 
Дори и вече да няма кворум, дори и да не могат да се вземат решения, все пак, щом има мотивирано предложение по сериозен повод, то трябваше да се обсъди. 

За какво тогава се имитира институционален церемониал и се гласува дневен ред? 

Щяхме да сме само 10 души останалите, но за пореден път беше демонстрирано неуважително отношение към преподавателите, които имат уважително отношение към най-висшия орган за управление на факултета: Общото събрание.

 Уважението към мен също беше неуважително - по традиция. 

Проф. Петя Кабакчиева водеше събранието, а тя впрочем е не само председател на Общото събрание на ФФ, но и вече повече от година е председател на Националната агенция по оценяване и акредитация (sic!),
https://www.neaa.government.bg/homepage/94-balgarski/about-us/struktura-na-naoa/202-predsedatel

Там тя би трябвало да е на пълен работен ден, защото това е най-отговорната позиция в управлението на висшето образование у нас - с най-дълъг мандат, с най-голяма заплата, с най-големи правомощия и отговорности. 

Проф. Кабакчиева не само не направи забележка на онези, които ме прекъсваха, подиграваха и апострофираха с преиначаване на думите ми, но и самата тя на два пъти ме прекъсна с призива да не губя чувството си за хумор! 

Да, де, в тоя факултет вече всичко е на майтап, да не разваляме рахата на грозда от кланове, които го управляват с извънуниверситетските си лостове на влияние - медийни, партийни, съдебни и неправителствени.

***

Още веднъж: Честит празник на свети Димитър!

Да не си мислите, че съм огорчена?
Не.

Нашият университет е под покровителството на свети Климент Охридски, а клановете, които се разпореждат във Философски факултет, имат сила само да мъстят на онези, които ги изобличават.

Университетът ще оцелее, защото в него има и други факултети.


No comments: